Aralarında zencefil, karanfil, kişniş, safran ve tarçın gibi baharatların ve şekerin bulunduğu 41 çeşit maddeden yapılan bir tür macun. Mesir macununun yiyen kişiye güç verdiğine ve birçok hastalığa da iyi geldiğine inanılır.
Türkiye'nin Manisa ilinde her yıl 22 Martta düzenlenen Mesir Bayramı'nda Sultan Camisi'nin üzerinden halka mesir macunu dağıtılır. 1926 yılında bu uygulamaya son verilmişse de, 1952'de yeniden başlatılmıştır. Bu gelenek Orta Doğu'da yaygın olmakla birlikte çok eski çağlardan beri sürdürülmektedir. Türkiye'de bu gelenek 16. yüzyılda başladığı kabul edilmektedir.
Bir rivayete göre, Yavuz Sultan Selim'in karısı ve Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi olan Hafsa Sultan'ın Manisa'da yaptırdığı külliyede hekimlik yapan Merkez Efendi hastalarına kendi hazırladığı macunu ilâç olarak verirmiş. Zamanla bu gelenek hâlini almış. Bir başka rivayete göre de mesir macunu Hafsa Sultan'ın ağır hastalığına deva olunca halka dağıtılmaya başlanmıştır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.