Mıchelangelo - Bilgiler
08/12/2009 20:17
(1475 Caprese, İtalya - 1564 Floransa, İtalya) Rönesans Dönemi ressamı, heykeltıraşı, mimarı ve şairi. Ünlü sanatçıya Mikelanj da denir. Küçük yaşlardan itibaren çırak olarak çeşitli ressamların yanında çalıştı. 1488 yılında dönemin ünlü ressamlarından Ghirlandaio (Girlandayo)'nun atölyesine girdi. Daha sonra San Marco kilisesinin müze bölümünde çalıştı. 1490 ile 1492 yılları arasında "Merdivendeki Meryem" ve "Kentavroslarla Lapithlerin Savaşı" adlı heykelleri yaptı. Daha sonra şair Ovidius'tan etkilenerek konularını mitolojiden aldığı yapıtlar verdi. 1501 ile 1505 yılları arasında Floransa'da "Meryem ve İsa" ile "Davut" heykellerini yaptı. Daha sonra "Davut" heykeli, Michelangelo'nun en bilinen yapıtlarından biri oldu. 1535-1541 yılları arasında Sistina Capellası'ndaki ünlü "Son Yargı" freskosunu gerçekleştirdi.

Batı uygarlığının yetiştirdiği en ünlü sanatçılardan biri olan Michelangelo, Leonardo da Vinci (Vinsi)'nin çağdaşıydı. Michelangelo, Leonardo'dan 23 yaş daha gençti. Rönesans döneminde Leonardo ile Michelangelo arsında büyük bir rekabet yaşanıyordu. 1504 yılında Floransa'daki Vecchio sarayının duvar süslemeleri için Leonardo ile Michelangelo birlikte çalıştılar. Bu ortak çalışma, o dönemde tüm İtalya tarafından ilgiyle izlendi. Michelangelo'nun yapıtları 16. yüzyılda tüm sanatçıları, 17. yüzyılda da özellikle barok sanatçıları etkiledi.

Michelangelo yaşamının son dönemlerinde daha çok resim ve mimarlıkla uğraştı. Mimarlık alanında, özellikle Roma kentinde çok sayıda anıtsal yapı inşa etti. Michelangelo, çok değerli resim çalışmaları yapmış olmasına rağmen, kendisini her zaman bir heykeltıraş olarak nitelendirmişti. Eserlerinde daha çok dinsel temalar işleyen Michelangelo 1564 yılında öldü. Yaşadığı dönemde tüm Avrupa tarafından tanınan bu büyük sanatçı için Floransa kentinde görkemli bir cenaze töreni düzenlendi.

Önceki
Önceki Konu:
Mezopotamya
Sonraki
Sonraki Konu:
Midas

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: