Mıller, Henry - Bilgiler
08/12/2009 20:17
(1891 New York, ABD - 1980 California, ABD) Amerikalı roman yazarı. Alman asıllı Amerikalı bir ana babanın oğlu olarak New York'ta Brooklyn'de büyüdü. Yıllarca atletizmle uğraştı. Bir meslek edinebilmek için uğraştı ama başaramadı; babasının terzihanesini yürütebilmesi de mümkün olmadı. Yazarlığa başladıktan sonra Avrupa yolculuğuna çıktı. Paris'te sürgün olarak 9 yıl kaldı. Orada "Dönence" romanları serisinin ortaya çıkmasında büyük etkisi olan Anais Nin ile tanıştı. İngiltere'de Lawrence Durrell ile tanıştı ve onunla 1939'da Yunanistan'a gitti. 1947'de California kıyılarında Big Sur'a yerleşti.

İlk kez 1934'de yazdığı Yengeç Dönencesi adlı kitabıyla ün yaptı. Bu yapıtında babasının terzihanesinde çalıştığı dönemi anlattı. "Oğlak Dönencesi" adlı yapıtının gerisinde çalıştığı telgraf şirketini de ele aldı. "The Rosy Crucifiction" adlı üçlemesi, Miller'in olgunluk yapıtı oldu. "Sexus" birinci karısından ayrılışını ve June ile karşılaşışını, "Plexus" telgraf şirketinden ayrılışını ve "Nexus" da Paris'e gidişine kadar olan dönemi anlattığı yapıtlarıdır. "Yengeç Dönencesi" ve "Clichy'de Sakin Günler"de Paris yıllarını dile getirdi. "Allerretour New-York" adlı kitabında Amerikan tarzı yaşama karşı çıktı. "Colossus of Marussi" kitabında Yunanistan anılarına yer verdi.

Romanlarının çoğu cinsel içeriği yüzünden kovuşturmaya uğradı. Dönence romanları Amerika'da ancak 1961'den bu yana tam olarak yayımlanabildi. Açık saçık sözcüklerden kaçınmayan yazış biçimi vazgeçemediği özelliği oldu. Yasak olan, tabu olan konuları edebiyata aktarmada büyük başarı gösterdi.

Başlıca yapıtları şunlardır:

Roman ve öykü kitapları; Yengeç Dönencesi (1919), Kara Bahar (1936), Max and the White Phagocytes (1939), The Cosmological Eye (1939), Night of Love and Laughter (1955), Big Sur ant the Oranges of Hieronymus Bocsh (1956), A Devil in Praradise (1956), Clichy'de Sakin Günler (1956), Reunion in Brooklyn (1935), My Like and Times (1972), deneme; The World of Sex (1940), gezi notları; Aller Retour New York (1935), The Colossus of Marussi (1941), The Air-Conditioned Nightmare (1945), Collektor's Guest (yazışmalar, 1959), Josef Defteil (yazışmalar, 1980).

Önceki
Önceki Konu:
Mıller, Arthur
Sonraki
Sonraki Konu:
Milli Edebiyat

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: