İlk millet mektebi, 1928'de Dolmabahçe Sarayı'nda açıldı. Bunu, Cumhuriyet Halk Partisi Beyoğlu ilçe merkezi, İstanbul Erkek Lisesi ile Kadınlar Birliği şubelerindeki öteki millet mektepleri izledi. 1928'de Mustafa Kemal'in Sivas'ta halka yeni harfleri tanıtırken çekilen fotoğrafı, harf inkılâbının ve millet mekteplerinin simgesi oldu.
1928'de kabul edilen bir yasayla yeni alfabenin en geç altı ay içinde öğrenilmesi zorunlu duruma getirildi. Aynı yıl yeni bir yönetmelikle millet mekteplerinde yeni yazıyı bilenlerin yanı sıra; hiç okuma yazma bilmeyenlere de yeni yazı öğretilmesi zorunluluğu getirildi. Yönetmeliğe göre millet mekteplerinin başöğretmeni cumhurbaşkanıydı.
Millet mekteplerine 16-45 yaş arasındaki herkesin yazılması zorunluydu. Erkekler kurslara haftada dört gece, kadınlar iki gece katılıyorlardı. Millet mektepleri 1932'den sonra dilde yenileşme atılımının da başlıca araçlarından biri oldu. 1936'dan sonra millet mekteplerinin işlevini halk evleri ve halk odaları üstlendi.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.