Güney Yunanistan’ın büyük bir kısmını içine alan, dut yaprağı biçimindeki denize uzanan kara parçası. Morea, Lâtince “dut” mânâsına gelir. Eski Yunan devirlerinde bu kara parçasına Peloponese denirdi. Mora, Ege Denizine uzanan çok dağlık bir yarımadadır.
Mora, ana karaya Korent Kanalı ile birleşir. Eski devirlerde Mora, ortada Arcadia, kuzeyde Achaia, batıda Elis, güneybatıda Messenia, güneydoğuda Loconia ve kuzeydoğuda Argolis olmak üzere altı bölgeye ayrılmıştı.
Türk beylikleri Mora Yarımadasına on dördüncü yüzyıl başlarında akınlar yapmaya başladılar. İlk önemli akını yapan 1340 senesinde Umur Beydir. Yıldırım Bâyezid Han, Mora’yı vergi ödemeye mecbur etmişti. İkinci Murâd Han zamanında hem denizden hem karadan seferler yapıldı. Mora’nın kesin olarak Osmanlı hâkimiyetine geçişi, 1458 senesinde Fâtih Sultan Mehmed Han tarafından sağlandı. Bu târihten 1830 senesine kadar Mora, Osmanlı toprakları içinde kaldı. Bu târihte Yunanistan bağımsızlık kazanınca buralarda bulunan Müslüman Türk ahâli Anadolu’ya göç etmek zorunda kaldı. (Bkz. Yunanistan)
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.