Alm. 1. Korrespondenz (f), Nachrichtenverkehr (m) 2. Kommunikation (f), Fr. 1. Correspondance (f), 2. Communication (f), İng. 1 Correspondence 2. Communication. Bilgi aktarması. İletişim, karşılıklı haberleşme (Bkz. Haberleşme). Muhâbere işlemi; üretme, gönderme ve alma şeklindedir. İnsan; konuşmaları, neyin doğru neyin yanlış olduğunu anlar; nelerin nelerle ilgili olduğuna karar verir; sonra buna cevap verir.
Muhâberede bâzı hâdiseler bâzı işâretlere mesajla tekâbül eder. Bâzan aynı hâdise değişik mânâda mesaj olabilir. Kodlanmış, şekillendirilmiş duman, çeşitli mânâlar ifâde edebilir. Muhâberenin insan hayâtında büyük ve apayrı bir yeri vardır.
İnsanın beyni, eli, gözleri, kulakları, ağzı muhâberede en önemli organlarıdır. Diğer canlılarda da aynı organların bulunmasına rağmen muhâbere yaparken konuşma, yazı, resim yapamamaları Allah’ın insanlara ne kadar çok ihsanda bulunduğunu gösterir. İnsan beyni muhâberede kullanılmak üzere milyonlarca sinir hücresinde bilgiler muhâfaza eder. İnsan, çevreyle alâka kurar ve beynindeki bilgileri yerli yerinde kullanarak muhâberenin en mükemmelini yapar.
Muhâberenin en yaygın şekli yazı iledir. Mîladdan önce 3000 senelerinde Mezopotamya’da taşlar üzerine, daha sonra deri üzerine yazı yazılmıştır. Yazının bugünkü anlamda muhâbere aracı oluşu on beşinci yüzyılda matbaanın keşfiyle başlamıştır. Muhâbere 19. yüzyılda bir adım daha gelişerek sürat kazanmıştır. 1837 senesinde telgrafın, 1876 senesinde telefonun keşfiyle yazı ve konuşma şeklindeki muhâbere çok gelişmiştir. 1895 senesinde ise telsiz radyo ile mors kodunun yayınlanması muhâberenin en büyük adımıdır. Bugün muhâbere vâsıtaları o kadar genişlemiş ve gelişmiştir ki, uçakla giden birisi rahatlıkla eviyle konuşabilmekte hattâ resim gönderebilmektedir.
Askerî alanda muhâberenin özel bir yeri vardır. Muhâbere ya açık veya kodlanmış olarak yapılır. Kodlu muhâbereleri kripto görevlileri çözerler. Türk Silahlı Kuvvetlerinin muhâbere cihazlarının birçoğu Askerî ElektronikSanayi (ASELSAN) tarafından îmâl edilmektedir.
Barışta ve savaşta, askerî birliklerin ast, üst ve yan irtibâtlarını tesis edip devam ettirmek, düşmanın yapacağı elektronik sabotajlara mâni olmak ve düşman muhâberesini karıştırmak, muhâbere malzemesinin ikmâlini sağlamak maksadıyla Silâhlı Kuvvetler bünyesinde “muhâbere sınıfı” kurulmuştur. Muhâbere sınıf ve vâsıtalarının ordumuzda temeli 1888 yılında Selimiye Kışlasında Telgraf Bölüğünün kurulmasıyla atılmıştır. Bu bölükle pırıldak ve güvercinler de muhâbere vâsıtası olarak kullanılmıştır. 926 sayılı Türk Silâhlı KuvvetleriPersonel Kânunu’nda, muhâbere sınıfı, muhârip sınıflar içerisinde yer almıştır. Türk Silâhlı Kuvvetlerinde yalnız muhâbere subay, astsubay, erbaş ve erlerini yetiştiren muhâbere okulu Ankara (Mamak)da faaliyetlerini sürdürmektedir.
Muhâbere birlikleri, tugaylarda bölük, tümen kolordu ve ordularda tabur seviyesinde bulunmakta olup; haber merkezi, telli, telsiz, telsiz role ve kramportör ihtisas bölümlerine ayrılmaktadır. Ayrıca, elektronik harp birlikleri de mevcuttur.
Askerî birliklerin haberleşmesinde, önce emniyet ve gizlilik sonra sürat esastır. Haberler ya açık veya kriptolanmış olarak gönderilir. Kriptolamada, kelimeler kodlanmakta, telli veya telsiz devrelerden bu kodlanmış kelimeler gönderilmekte ve karşı terminalde tekrar açıklanmaktadır.
Açık veya kapalı haberler, telli, telsiz, telem, telsiz telem, faksimile, telli, telsiz tamamlama sistemi ve haberci yoluyla gönderilmektedir.
Teknolojik seviyesi ilerde olan ülkeler, askerî birliklerin haberleşmesinde uydulardan büyük çapta faydalanmaktadır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.