Muhammed Haşim-i Keşmı - Bilgiler
12/04/2014 22:00
Hindistan’da yetişen evliyânın büyüklerinden. İmâm-ı Rabbânî hazretlerinin talebelerindendir. Bedahşân’ın Keşm kasabasındandır. Doğum târihi bilinmemektedir. 1645 (H. 1054) senesinde Burhanpûr’da vefât etti.

Önce Seyyid Mir Muhammed Nûmân hazretlerinin huzûrunda tövbe edip, ona talebe olan Muhammed Hâşim-i Keşmî, daha sonra İmâm-ı Rabbânî hazretlerinin sohbetine kavuştu. Muhammed Hâşim-i Keşmî, askerde kaldığı iki sene müddetince hep İmâm-ı Rabbânî’nin hizmetinde bulundu. Onun teveccüh ve ihsânlarına kavuştu. Tasavvuftaki yüksek derecelere ulaştı. İmâm-ı Rabbânî hazretlerinin Mektûbât’ının üçüncü cildini topladı. İmâm-ı Rabbânî hazretlerinin hocalarından ve talebelerinden meşhur olanların hâl tercümelerini ve kerâmetlerini Berekât veya Zübdetü’l Makâmât adıyla bilinen eserinde kaleme aldı. İmâm-ı Rabbânî tarafından Allahü teâlânın emir ve yasaklarını insanlara anlatmakla vazîfelendirilerek ve hilâfet verilerek Burhanpûr’a gönderildi. Vefâtına kadar orada talebe yetiştirip, vâz ve nasîhatle meşgûl oldu.

Eserleri:

Berekât-ı Ahmediyye: Bu kitâbın bir ismi de Zübdet-ül-Makâmât’tır. Belâgât, fesâhat yönünden çok yüksek olduğu gibi, ihlâs ve muhabbetle kaleme aldığı bu eseri, İmâm-ı Rabbânî hazretleri vefât etmeden bir sene önce yazmağa başlamış, 1627 (H.1037) senesinde tamamlamıştır. İmâm-ı Rabbânî’nin hocalarını, kendini ve onun talebelerinin meşhurlarını anlatan eser, İhlâs Holding A.Ş. tarafından Fârisî olarak İstanbul’da neşr edilmiştir.

Sonraki
Sonraki Konu:
Kalp Yetmezliği

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: