Muhammed Kudsı Efendi (bozkırlı Hacı Memiş Efendi) - Bilgiler
on sekizinci ve on dokuzuncu yüzyıllarda Anadolu’da yetişmiş âlim ve velîlerden. İsmi, Muhammed bin Mustafa’dır. Konya’nın Bozkır kazâsının Aliçerçi köyünde doğduğu için Bozkırî nisbesiyle, hocası Ödemişli Hasan Kudsî Efendiye nisbetle Kudsî lakâbıyla meşhûr oldu. 1784 (H.1198) senesinde doğdu. 1852 (H.1269) senesinde Muharrem ayının on üçüncü Salı günü Seydişehir yakınlarındaki Çavuş köyünde vefât etti.

Küçük yaştan îtibâren ilim öğrenmeye başlayan Muhammed Kudsî Bozkırî, önce yakın çevredeki âlimlerden ders aldı. Daha sonra Kayseri, İstanbul, Tırhala, Hâdim ve Antalya’ya giderek ilim öğrendi ve tahsilini tamamladı. Memleketine dönüp ilim öğretmekle meşgûl oldu. Bu sırada Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî hazretlerinin halîfelerinden Ödemişli Hasan Kudsî Efendi Konya ve havâlisini ziyâret ederken Bozkır’a da uğradı. Muhammed Kudsî Bozkırî, Hasan Kudsî Efendiyi misâfir ederek, hürmet ve iltifât gösterdi. Hasan Kudsî Efendiye talebe oldu. Onun sohbetlerinden istifâde etmek içinKonya’ya gitti. Beş ay müddetle sohbet ve hizmetinde bulunup, tasavvufta ve evliyâlık derecelerinde yükseldi. Hasan Kudsî Efendinin; “Memleketine git, irşâd ile halkı, Hakka dâvet et.” emri üzerine, memleketine döndü. İnsanlara Allahü teâlânın emir ve yasaklarını anlatmakla meşgûl oldu. Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî hazretlerinin sohbetine kavuşmak için Şam’a gitti. Kırk gün sohbetlerinde bulunup, bizzat Hâlid-i Bağdâdî hazretlerinin icâzetiyle şereflendi. Memleketine dönerek, insanları Hakk’ın rızâsına kavuşturmakla vazîfelendirildi. Bir müddet irşâda devâm etti. Onu çekemeyenlerin çıkardıkları dedikodular üzerine fitneye sebep olmamak için Seydişehir’e gitti ve Çavuş köyüne yerleşti. Bir süre sonra vefât etti ve buraya defnedildi. Kabri, onun büyüklüğünü bilenler ve sevenler tarafından ziyâret edilmektedir.

İlim, fazîlet ve kerâmetler sâhibi olan Muhammed Kudsî Bozkırî’nin yetiştirdiği pekçok halîfesi ve talebesi Doksanüç ve Balkan harbleri ile Çanakkale, Birinci Cihân ve İstiklâl savaşlarına katılıp, vatan din ve devlet için büyük kahramanlıklar gösterdiler. Birçokları bu uğurda canlarını fedâ edip, şehitlik derecesine kavuştular.

Önceki
Önceki Konu:
Manda Sistemi
Sonraki
Sonraki Konu:
Birmanya (burma)

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: