1883 yılında doğdu. İttihat ve Terakki Cemiyetine üye oldu. Selanik'te çıkan Türkçe bir gazete olan Asır'da yazılar yazdı. Balkan Savaşı’ndan sonra İstanbul'a geldi. İsmini Munis Tekinalp olarak değiştirdi. Türkiye'deki Yahudileri, Türkleşmeye ikna etme amaçlı yazılar yazdı. 1961 yılında tedavi amacıyla gittiği Fransa'nın Nice şehrinde öldü.
HAKKINDA YAZILANLAR
1.Bir Kimlik Arayışının Hikâyesi
Liz Behmoaras
Remzi Kitabevi
2.Tekinalp
Bir Türk Yurtseveri (1883-1961)
Jacob M.Landau
İletişim Yayınevi / Tarih – Politika Dizisi
Kendisini Türk milliyetçiliğine derinden bağlı bir Türk olarak gören, Yahudi kökenini hep arka planda bırakan Moiz Kohen ya da nam-ı diğer Munis Tekinalp'in; Meşrutiyet'le birlikte başlayan, Cumhuriyet'le biçimlenen düşünsel serüveni bir anlamda yeni ve modern Türk devletinin gelişim sürecine uygun bir çizgiyi izler. Tekinalp güçlü ve ileri bir Türkiye isterken; Türkçülük idealine dayalı ekonomik, politik, toplumsal ve kültürel olarak bölünmez bir ulus temelini vazgeçilmez koşul olarak görür. Bu yüzden Selanik'ten İstanbul'a kadar tüm Yahudilerin "Türkleşmesi" için çalışırken, dindaşlarına bunu uygulamaları için yeni bir On Emir (evamir-i aşere) önerir. Eserin yazarı Kudüs Hebrew Üniversitesi öğretim üyelerinden, tanınmış araştırmacı Prof. Jacob M. Landau, Tekinalp'i, "ulusal ülküyü savunan bir yurtsever" olarak tanımlamaktadır. Kitapta yeralan Tekinalp'in eserlerinden seçmeler okunduğunda Landau'nun bu yargısı daha da pekişecektir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.