Muş - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Doğu Anadolu bölgesinde yer alan bir ilimiz. Yüz ölçümü 8 196 km2, nüfusu 453 654 kişi (2000), il plâka kodu 49'dur. İlçeleri: Merkez, Bulanık, Hasköy, Korkut, Malazgirt ve Varto'dur.

Ekonomik yönden Türkiye'nin en geri kalmış illerinden biri olan Muş, dağlarla kuşatılmıştır. Başlıca dağları Güneydoğu Toroslar ile Bingöl Dağları'dır. İl topraklarının orta kesiminde geniş yaylalar vardır. Bu yaylalarda hayvancılık yapılır. Muş, Bulanık ve Malazgirt Ovaları'nda tarım yapılır. Muş ilinde bulunan akarsuların hemen hemen tümü Murat Irmağı'na katılarak Keban Baraj Gölü'ne dökülür. Muş topraklarında irili ufaklı birçok göl vardır. Bu göllerin en büyükleri Haçlı Gölü ile Akdoğan Gölü'dür. Muş dağlarla çevrili olduğundan, sert bir kara iklimini egemendir. Kışlar çok soğuk, yoğun kar yağışlı ve oldukça uzundur. Üç ay boyunca kar hiç erimez. Yazları da oldukça kısa ve sıcaktır. Doğal bitki örtüsü bozkırdır.

Muş halkının büyük bir çoğunluğu kırsal kesimde yaşar. Halkın başlıca geçim kaynağı hayvancılıktır. Özellikle canlı hayvan ticareti yapılır. Canlı hayvan ticaretinin bir bölümü, dış satım olarak gerçekleşir. Ekime elverişli sınırlı alanlarda şeker pancarı, buğday, nohut, arpa, kavun ve karpuz yetiştirilir. Muş'ta sanayi gelişmemiştir. Başlıca sanayi kuruluşları un, şeker ve yem fabrikalarıdır.

Muş ili ulaşım açısından önemli bir konumdadır. Birçok ili birbirine bağlayan kara ve demir yollarının geçtiği bir bölgede yer alır.

Önceki
Önceki Konu:
Cumhurbaşkanı
Sonraki
Sonraki Konu:
Cumhuriyet Bayramı

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu