Lozan Barış Antlaşması'nın imzalandığı sıralarda İngiltere ile Türkiye arasında Musul konusunda anlaşmazlık çıkmıştı. İngiltere Musul'un Irak'ta kalmasını, Türkiye de kendi topraklarına katılmasını istiyordu. Bu sorunun Lozan Barış Antlaşması'nı tehlikeye sokacağı düşünüldüğünden, çözümü İngiltere ile Türkiye arasında yapılacak ikili görüşmelere bırakıldı. Bu görüşmeler 19 Mayıs 1924'te İstanbul'da başladı. Ama anlaşma sağlanamadı. Bunun üzerine sorunun çözümü için Milletler Cemiyetine başvuruldu. Cenevre'de görüşmeler yapılırken Musul'da Türk ve İngiliz askerleri arasında yer yer çatışmalar olmaya başladı. Bunun üzerine Birleşmiş Milletler geçici bir sınır oluşturdu. Böylece bir süreliğine çatışmalar durmuş oldu. 5 Haziran 1926'da yapılan antlaşmayla da Musul sorunu çözüldü.
Musul Antlaşması'na göre Türkiye ile Irak arasındaki sınır, Brüksel'de belirlenen sınır olacaktı. Türkiye, Musul üzerinde iddia ettiği haklardan vazgeçecek, çıkarılan petrolden her yıl pay verilecekti. Daha sonra Türkiye 500 bin İngiliz sterlini karşılığında bu hakkından da vazgeçti.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.