namaz vakitlerini hesaplayan ve bunlarla ilgili âletleri kullanıp tâmir ve ayarını yapan kimse. Câmi ve mescitler, İslâmiyetin ilk zamanlarından beri ilim merkeziydiler. Burada namaz vakitleri dışında, bilenler tarafından halka çeşitli ilimler öğretilirdi. Medreselerin açılması ile ilim merkezleri buralara kaydıysa da önemini kaybettirmedi. Muvakkıt adı verilen memurlar, câminin hemen yanındaki muvakkithâne denilen yerlerde kalırlardı. Muvakkithâneler, küçük fakat buna mukâbil vaktin tâyini ve bulara âit âletlerin ayarı ile uğraştıkları için rasathâne gibi vazîfe yaparlardı. Bunlar, zamanlarında tatbikî olarak astronomi eğitimi yapılan birer okuldular. Astronomi ilminin ilerlemesine yardımcı olmuşlardır.
Muvakkit, inceleme, tetkik ve hesaplamada kullandığı usturlap, güneş saati, rubu’ tahtası, kıblenûma ve saat gibi âletleri kullanır, ayar ve tâmirlerini de çok iyi bilirlerdi.
Bugün radyo ve televizyonla belli zamanlarda saat ayarı verilerek bütün halkın saatlerinde berâberlik sağlanmaktadır. Zamanlardaki bu berâberliği, eskiden muvakkitler hesaplayıp îlân ederek sağlıyorlardı. Büyük şehirlerde herkesin görebileceği şekilde meydanlara konan saat kuleleri bu sebepten yapılmıştı. Ayrıca her gün gerekli hesaplamaların muvakkitler tarafından yapılarak akşam ezânının tam ezânî saate göre on iki de okunması, herkesin saatini ayarlamasına yardımcı olmaktaydı.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.