Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün kısaltılmış adı. NATO'nun kuruluş amacı, II. Dünya Savaşı'nın sona ermesiyle, doğudaki Sovyetler Birliği'nin askeri gücüne karşı bir güç birliği sağlamaktı.
NATO, 4 Nisan 1949 tarihinde, Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington kentinde, ABD, Belçika, Danimarka, Fransa, Hollânda, İngiltere, İtalya, İzlânda, Kanada, Lüksemburg, Norveç ve Portekiz'in katılımıyla, 12 ülke arasında imzalanarak kurulmuştur. Türkiye ve Yunanistan NATO'ya 1952'de, Almanya 1955'te, İspanya da 1982'de katılmıştır.
NATO'nun yönetim birimi Kuzey Atlantik Konseyi'dir. Merkezi Belçika'nın başkenti Brüksel'de olan topluluk, üye ülkelerin bakanları düzeyinde yılda bir kere, üye ülkelerin temsilcileri düzeyinde haftada bir kere toplanır. Topluluğun başkanı genel sekreterdir. Üye ülkeler kendi ordularıyla NATO'nun askeri gücüne kaynak oluşturmaktadır. Askeri Komite, örgütün askeri gücüne ait plân ve projelerini yürütmektedir. NATO'nun ekonomik ve siyasi sorunlarla ilgilenen komiteleri de bulunmaktadır.
NATO, barışın ve huzurun korunması ve üye ülkelerin güvenliğini sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.