Alm. Blick, Fr. Mauvais ceil, İng. Evil eye. Göz değmesi. Bir kimsenin canlı veya cansız bir varlığa bakışı esnâsında, gözlerinden çıkan şuâların, ışınların baktığı varlıklara isâbet etmesi, görüş, düşünce. Nazar, lügatta “bakmak, göz atmak, düşünmek, iltifat ve îtibar etmek, yan bakış, kötü bakış vs.” mânâlarına gelir.
Nazar değmesi haktır. Yâni göz değmesi doğrudur. Bâzı kimseler, bir şeye bakıp, beğendiği zaman, gözlerinden çıkan şuâ zararlı olup canlı vecansız, her şeyin bozulmasına sebep oluyor. Bunun misalleri çoktur. Fen, belki bir gün, bu şuâları ve tesirlerini anlayabilecektir. Nazarı değen kimse, hattâ herkes, beğendiği bir şeyi görünce“Mâşâallah” demeli, ondan sonra o şeyi söylemelidir. Önce Mâşâallah deyince, nazar değmez. Mâşâallah demek; “Her şey Allahü teâlânın irâdesi, dilemesi ile olur. İnsanların ve diğer varlıkların fayda ve zarar vermesi de, Allahü teâlânın izin vermesi, güç ve kudret vermesiyledir.” demektir.
Nazar değmesiyle meydana gelen zararı, hastalığı, bugünkü tıbbın âletleri ve ilâçları ile tedâvi etmek mümkün olamıyor. Belki, günün birinde tedâvi şekli bulunabilir. Yalnız, Peygamber efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) nazar değen kişinin Kur’ân-ı kerîm ve duâ okumak sûretiyle tedâvi edilebileceğini haber vermiştir. Nazar değen kimseye şifâ için (Âyet-el-kürsî), (Fâtiha), (Mu’avvizeteyn) ve(Nûn sûresi) nin sonunu okumak muhakkak iyi geldiği, Fârisî Medâric-ün-Nübüvve kitabı ile Mevâhib-i Ledünniyye ikinci cilt, yüz yetmiş dokuzuncu sayfasında yazılıdır. Bu iki kitaptaki ve Teshîl-ül-Menâfi’ kitabının 200. sayfasında yazılı duâları okumak da faydalıdır. Duâların en kıymetlisi ve faydalısı Fâtiha sûresidir. Tefsir-i Mazhârî son sayfasında diyor ki, “İbni Mâce’de yazılı, Hazret-i Ali’nin bildirdiği hadîs-i şerîfte; «İlâçların en iyisi Kur’ân-ı kerîmdir.» buyruldu. Hastaya okunursa, hastalığı hafifler.”
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.