Göğüs boşluğu ile karın boşluğu arasında yer alan diyaframın, istem dışı kasılmasına hıçkırık adı verilir. Hıçkırık, soluk alma esnasında gerçekleştiğinden ve soluk alırken ses tellerinin kapalı olması dolayısıyla gırtlaktan "hık" sesi duyulur. Bu da hıckırığın sesi olarak nitelendirilir.
Hızlı yemek yedeğimizde besinlerle birlikte havada yutarız. Bu havanın bir miktarı geğirmeyle geri çıkar ancak bir kısmı midemizde besinlerin arasında sıkışıp kalır. Vücut bu havayı dışarı çıkarmak için hıçkırık mekanizmasını kullanır. Dakikada 10-30 kez gerçekleşen hıçkırık ilk başladığında düzensizdir fakat bir müddet sonra rutin bir şekilde devam eder. Hıçkırığa alkollü ve gazlı içecekler, baharatlı yiycekler, hazımsızlık, mide gazı ve sinir rahatsızlıkları da sebep olabilmektedir.
Hıçkırık tutmasında halk arasında en çok kullanılan yöntem nefes tutmadır. Derin bir nefes aldıktan sonra mümkün olduğunca uzun süreli nefesimizi tutmamız hıçkırığın geçmesine olanak sağlar. Ayrıca nefesimizi tutarken çok az miktar su içmemizde faydalı olacaktır. Bu yöntem dışında aç karına 1 çay kaşığı şeker yenilelebilir yada birkaç karanfil çiğnenebilir. Bu yöntemde hıçkırık için etkilidir. Özellikle yaşlılarda tercih edilmesi gerekir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.