Havayı görmemiz mümkün değildir fakat yer değiştirdiğinde onu hissederiz. Kısaca bunun adı rüzgardır. Rüzgar, atmosferdeki basınç farklılığından kaynaklanan bir doğa olayıdır.
Isınan hava genleşir ve hafifler, soğuyan hava sıkışır ve ağırlaşır. Sıcak havanın olduğu yerde basınç düşük, soğuk havanın olduğu yerde ise basınç yüksektir. Yani sıcaklık ve basınç arasında ters bir ortantı söz konusudur. Sıcak havanın etrafını saran soğuk hava, sıcak havanın atmosferde yükselmesine neden olur ve yerini doldurur. Çünkü atmosferdeki hava hareketleri, yüksek basınç alanlarından düşük basınç alanlarına doğru gerçekleşir. Isı farkından kaynaklanan bu yer değiştirme olayı rüzgarı oluşturur.
Basınç merkezi, yer şekilleri ve dünyanın ekseni etrafındaki hareketliliği rüzgarın esme yönünü etkileyen başlıca faktörlerdir.
Rüzgar sert ya da yumuşak esebilir. Bunda basınç merkezleri arasındaki yatay uzaklık, basınç farkı ve yer şekilleri önemli rol oynar. Rüzgarın esme kuvvetini hesaplamak için Beaufort cetveli kullanılır. Bu cetvel 0 ' 12 arasında değerlere sahiptir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.