Nektaryum - Bilgiler
28/01/2014 23:00
Alm. Nektarium (n), Fr. Nectaire (m), İng. Nectarium. Böceklerle tozlaşan (entomogam) çiçeklerde bulunan ve şekerli bir üsâreden meydana gelen balözü (nektar) salgılayan bezler. Bu salgı bezleri, epiderma (bütün bitkinin yüzeyini örten tek hücre sırasından yapılmış tabaka) ile örtülüdür. Nektar, bu epiderma tabakasındaki gözeneklerden veyahut da ince olan epidermanın yüzeyinden salgılanır.

Nektaryumlar çiçeğin değişik yerlerinde bulunur. Bâzan taç yapraklarının iç yüzü tamâmen nektar salgılar. Bâzan da, yalnız taç yapraklarının tabanında olan bir çukurda salgılanır. Bâzı durumlarda, taç yaprakları tamâmen nektaryum hâline dönüşebilir. Erkek organların üzerinde, tabanında nektaryumlara rastlanılabilir. Hatta, erkek organlar da körelerek nektaryum hâline geçebilir.

Birçok çiçekte nektaryumlar çiçek ekseninden meydana gelebilir. Çiçeklerin dışında, yâni vegatif organların üzerinde de nektaryumlara rastlanabilir. Meselâ yaprak sapı üzerinde, yaprakların üzerinde de nektaryum görmek mümkündür.

Önceki
Önceki Konu:
Pompa

Yapılan Yorumlar

fidan gül
fidan gül 19 Mayıs 2020

Tüy, kristal, bulliform hücresi, balon hücresi, aerankima, taş hücresi, nektaryum, ozmofor, süt borusu, tuz kesesi gibi özelleşmiş yapılar içeren bitki türlerinin anatomik ve morfolojik yönden incelenmesi.
Yukarıdaki özelleşmiş yapılardan herhangi beşini bulunduran 5 adet bitki türü belirleyip bitki söylermisiniz

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Son Ziyaretler: