Alm. Amaryllidazeen, Amaryllisgewächse (pl), Fr. Amaryllidacees (pl), İng. Amaryllidacea. Toprak altında soğan veya rizomları bulunan çok yıllık otsu bitkiler. Yapraklar genellikle şeritsi, bâzan etli, sert ve liflidir. Çiçekler çoğunlukla şemsiyeye benzer durumlarda toplanırlar. Çiçek örtüsü altı parçalıdır. Taç yapraklarının iç kısmında ayrı bir taç vardır. Kum zambağı, sümbülteber, kardelen, nergis bu familyaya âit bitkilerdir.
NERON; beşinci Romaİmparatoru. Asıl adı Lucius Domitus Ahenobarbus’tur. M.S. 54-68 seneleri arasındaki imparatorluğu boyunca ve daha sonraları Neron Claudius Caesar olarak anılmıştır. 15 Aralık 37’de İtalya’nın Antium şehrinde doğdu. Julio-claudion imparatorlarının son ferdidir. Babası ve annesi ilk Roma İmparatoru Augustus’un soyundandır.
Babası 40 senesinde ölünce annesi Aggrippina, amcası ve aynı zamanda imparator olan Claudius ile evlendi. Claudius’un meşrû vârisi, oğlu Britlanicus’tu. Ancak Aggrippina İmparatoru iknâ ederek, tahtın vârisinin kendi oğlu Neron olmasını sağladı. Meşrû vârisi isteyenleri de işbaşından uzaklaştırdı. Claudius, 13 Ocak 54’te Aggrippina tarafından zehirlenerek öldürüldü. Ondan sonra 17 yaşındaki Neron hükümdâr oldu. Hakîkatte ise annesi ve adamları idâreyi ellerine aldılar. Aggripina’nın plânları mûcibince Neron’un yakınlarından olan Burrus ve filozof Senaka, uzun süre imparatorluğun en tesirli kişileri oldular.
Neron’un ilk beş hükümdarlık senesi, altın yılları oldu. Yardımcılarının tavsiyeleri doğrultusunda, önceden yaptırdığı vaadleri tuttu, vergileri azalttı, halkın faydasına mâlî reformlara girişti, iç barışı ve sınır emniyetini tesis etti. Ancak bu beş yılın hemen ardından zevk ve sefâhate daldı. Sefâhat âlemlerinde 2.200.000 sestier (Roma parası) sarfetti. Annesi bu hayâtına müdâhale edince, onu öldürttü. Bu yıllarda Neron’un en mühim işi, ülkenin bozulan düzenini tekrar kurmaya çalışmak oldu. Bu yolda, etrâfındakilerden Burrus’u 62’de, Senaka’yı 65’te öldürttü. İsmi sayılanların hâricinde öldürülenlerin arasında karısı ve bir senatörle çok sayıda önemli kişi de vardı.
64 yılında hayâtının en büyük fikr-i sâbiti olan Roma’yı zevkine göre yeniden inşâ etmek için, Büyük Roma Yangınını başlattı. Yangın sonucu Roma’nın tamâmına yakını kül oldu. Suçu, Hıristiyan ve Yahûdîlerin üzerine atarak binlerce kişiyi katletti. Bundan sonra halkın önünde şarkı söylemeye, çalgı çalmaya başlayan Neron, nüfûzunu iyice kaybetti. Senato ve ordu, kendisini kundakçılık, kâtillik ve uygunsuz davranışlarda bulunma ile suçlayarak, başkaldırdı. Kendisine bağlı olanlar Roma’yı kan gölü hâline getirerek ayaklanmayı bastırdılar.
67 senesinde, şarkıcılık, çalgıcılık, şâirlik ve binicilik alanlarındaki kâbiliyetlerini ispatlamak üzere Yunanistan’a gitti. Bu davranışı, diğer hareketleriyle birlikte, onun ruh hastası olduğu üzerindeki şüpheleri kuvvetlendirmektedir. Yunanistan’da ikinci senesini doldurduğunda Britanya, Filistin, Mısır, Afrika’daki sömürge ve koloniler başkaldırdılar. Bunun üzerine Neron derhal Roma’ya döndü. Ancak, bu sırada ortaya çıkan Galya ve İspanya ayaklanmalarına mâni olamadı. Ülkesinde senato ve halk tarafından vatan hâini îlân edildi. 9 Haziran 68’de Roma dışına çıkarak, bir mağarada boğazını kesmek sûretiyle intihar etti.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.