Hemen hemen herkes, kış aylarında kısa süreliğinede olsa nezleye yakalanır. Bu hastalık ayakta atlatılabilmesine rağmen oldukça can sıkıcıdır. Özellikle de sık sık sümkürmekten burun kenarlarımız kızardıysa daha bir çekilmez olur.
Nezle, boğazın iltihaplanmasından sonra başlar. Gözümüz kararır ve hapşırmaya başlarız. Ardından burun içindeki zarlar daha fazla mikrop kapmamamız için sümük (mukus) üretir. Sümükler, yoğunluğu dolayısıyla burnu tıkadığı için nefes almamızı güçleştirir, hatta imkansızlaştırır. Dışardan gelen mikroplar, sümük tarafından tutularak sümkürmemiz sırasında dışarıya atılır. Kısacası burnumuzu tıkayan ve nefes almamızı engelleyen sümükler, hastalığın daha fazla ilerlemesi için bize yardımcı olurlar.
Kış aylarında, nezlenin yayılmaması için hapşırırken bir peçete kullanılması gerekir. Peçeteye hapşırılması durumunda virüsler o peçetede hapsedilmiş ve yayılması engellenmiş olur.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.