Büyük bir bölümü İç Anadolu bölgesinde yer alır. Yüz ölçümü 7312 km2, nüfusu 348 081 kişi (2000), il plâka kodu 51'dir. İlçeleri; Merkez, Altınhisar, Bor, Çamardı, Çiftlik ve Ulukışla'dır.
Niğde ili, orta yükseklikteki dalgalı düzlüklerden oluşur. Kuzey, orta ve güney kesimleri dağlıktır. En önemli dağları Orta Toroslar ile Melendiz Dağları'dır. Geniş alanlar kaplayan en önemli düzlükleri, Aksaray Ovası ile Konya Ovası'nın doğu kesimini oluşturan Ereğli Ovası'dır. Aksaray ve Ereğli ovalarını birbirinden ayıran Obruk yaylası, hayvancılık açısından önemlidir. Melendiz Dağı'nın püskürttüğü tüfler orta kısmın topraklarını oluşturmuştur. Bu topraklar Melendiz Çayı tarafından yarılarak Ihlara vadisini oluşturur. Ihlara vadisi doğal ve arkeolojik zenginlikleriyle ünlüdür. Niğde ilinden doğan sular, çeşitli havzalara akar. Çukurların ya da mağaraların dolmasıyla oluşan birçok obruk göl vardır. Ayrıca Mamasın, Gebere, Gümüşler ve Akkaya baraj gölleri de önemli göllerindendir.
Niğde ili, karasal iklimin etkisi altındadır. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve kar yağışlıdır. Ormanlık alan açısından yoksul olan Niğde'nin doğal bitki örtüsü bozkırdır.
Ekonomi tarıma dayalıdır. En çok patates, şeker pancarı, buğday, arpa, çavdar, soğan, ayçiçeği ve nohut yetiştirilir. Ayrıca elma, üzüm, kavun, karpuz, domates ve lâhana da yetiştirilen ürünlerdir. Hayvancılık gelişmiştir. Çok sayıda koyun beslenir. Sanayi fazla gelişmemiştir. Şeker, un, şarap, süt ürünleri, halı, yem, çimento, yedek parça, tuğla ve kiremit fabrikaları vardır. Yer altı kaynakları açısından çok zengin bir ildir. Altın, gümüş, kurşun, çinko, demir ve cıva yatakları vardır. Niğde ilinin, ulaşımda önemli bir yeri vardır. E-5 kara yolu ile demir yolları kavşağında bulunur. Ihlara vadisi ve Güzelyurt, başlıca turistik yöreleridir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.