Alm. Wache (f), Wachdienst (m), Fr. Tour (m), İng. Watch. Askerî birliklerde ve bâzı kuruluşlarda, vazifelerin aralıksız devâmını sağlamak için, sıra ile görülen hizmet, keşik. Askeriyede, barış ve savaşta aksamadan yürütülen nöbet hizmetlerinin esası talimâtlarla belirtilir. Orduda hizmetlerin yapılması devamlılık arzettiğinden, bunların belli bir sıra ve süre ile subay, askerî memur, astsubay, askerî öğrenci, erbaş ve erler ile silahlı kuvvetlerde vazifeli bütün siviller tarafından nöbet esasına göre yapılması gerekir. Normal zamanlarda mesâî bitiminde hizmetlerin devamı nöbetçi heyetleri tarafından yürütülür. Nöbetler, karargâh ve kurumlarda sabah 09.00’dan ertesi günü saat 09.00’a kadardır. Kıtalarda ise birliğin özelliğine göre komutanın uygun göreceği zamanda başlar ve 24 saati geçmez. Rütbeli şahıslar tarafından tutulan nöbetlerde her nöbet hizmeti için ayrı bir defter tutulur. Buraya devir teslimde önemli konular yazılır. Defter, nöbeti teslim eden ve alan tarafından imzâlanır ve komutan tarafından onaylanır.
Nöbet tutulan yerin özelliğine ve yapılan vazifeye göre nöbet hizmetleri çeşitli adlar alırlar. Askerî okullarda; okul nöbetçi âmiri, okul nöbetçi öğretmenliği, nöbetçi subaylığı, karargâh ve kurumlarda; nöbetçi âmirliği, nöbetçi subaylığı, nöbetçi astsubaylığı, bölüklerde; nöbetçi onbaşılığı, nöbetçi çavuşluğu, bölük nöbetçi astsubaylığı, ayrıca tabur nöbetçi âmirliği, alay nöbetçi âmirliği, tabur nöbetçi subaylığı, alay nöbetçi subaylığı, mutfak nöbetçi astsubaylığı birliklerin subay, astsubay ve erbaşları tarafından sıra ile tutulur.
Erlerin belli bir yerin korunması ve emniyetini sağlamak üzere tuttukları nöbetin süresi hava şartlarına göre değişir. Umûmiyetle bu hizmet iki saat aralıklarla değişir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.