28 Kasım 1938 târihinde Bafra’da doğdu. İlk ve Orta Okulu doğduğu şehirde bitirdikten sonra Ankara Ticaret Lisesi ve Ankara İktisâdî ve Ticârî İlimler Akademisi’nde okudu. Lise yıllarından itibâren bâzı dergilerde yazıları yayımlandı.
İş hayatına Ankara’da muhasebeci olarak başladı. Ankara ve Karabük’te; muhasebeci, mâlî müşâvir ve profesyonel yönetici olarak devam etti.
1980 yılında İstanbul’a yerleşerek ticâretle meşgul oldu. 1984 yılında Anavatan Partisi Sarıyer İlçe Başkanlığı’na seçilerek 4 yıl politika ile ilgilendi.
SSCB’nin dağılmasından Türk Cumhuriyetleri’nde sanayi yatırımları gerçekleştirmek üzere çok ortaklı şirket kurdu. Şirketin murahhas âzâsı olarak Kırım’da; tesis kurup çalıştırdı. İş hayatı ile birlikte yazı hayatı da devam etti. 10 yıl boyunca (haftada bir gün) Zaman Gazetesi’nde köşe yazıları yazdı.
2000 yılında işlerini tasfiye etti. Hâlen; Önce Vatan Gazetesi’nde, Orkun, Kalgay, Bahçesaray, Tarih ve Düşünce ile Türk Dünyası Tarih ve Kültür dergilerinde yazmaktadır.
Oğuz Çetinoğlu evlidir, bir oğlu ve bir torunu vardır.
Yayına hazır eserleri: 1- Osmanlı Devleti Kırım Hanlığı İlişkileri, 2- (4.000 Sayfalık) Açıklamalı - Yorumlu Kronolojik Kültür - Sanat ve Tarih Ansiklopedisi, 3- Türkiye’de Süreli Yayınlar, 4- Tespih, ile 5- Türklerde İnanç Hayatı.
YAYINLANMIŞ ESERLERİ
DEĞERLİ DOSTLARIM,
Yaşadığımız yıllarda, Türkiye'yi etnik gruplar mozaiği olarak göstermek isteyenler artmıştır. Bu suretle parçalanmalara zemin hazırlanmaktadır.
Ülkemizde; nüans ölçüsündeki farklılıklara sahip kültürlerin varlığı bir gerçektir. Bu gerçeği değiştirmemiz mümkün olmadığı gibi, değiştirilmeye
çalışılması da gereksiz ve hatta zararlıdır. Çünkü o kültürlerin her biri; el emeği göz nuru halı, kilim ve örtü gibi. el sanatlarımızın
değerli ürünleri olan, bir bütünlük içerisinde kültürümüzü yansıtan objeler üzerindeki renk, desen ve motiflerdir. Güzellikleriyle, farklılıklarıyla bölünmez bir bütün oluşturmuşlardır.
Kültürler arasındaki benzeşmeler, farklılıklardan çok daha fazladır. Her biri, yekdiğerini tamamlıyor. Böylece zenginliğimizi ve gücümüzü meydana getiriyorlar.
Alt kimlik - üst kimlik tartışmalarının yapıldığı günümüzde, konuyu sentezci bir yaklaşımla inceleyen ve yeni açılımlar getiren KÜLTÜR
ZENGİNLİKLERİMİZ isimli kitap yayınlanmıştır.
Kitapta; Abazalar, Afşarlar, Aleviler, Arnavutlar, Bektaşiler, Boşnaklar, Çeçenler, Çepniler, Çerkezler, Çingeneler, Dürziler, Ermeniler, Gürcüler, Kürtler, Lazlar, Mevleviler, Museviler / Yahudiler, Nasturiler ve Keldaniler, Nusayriler, Pomaklar, Rumlar, Sarıkeçililer, Süryaniler, Şamanlar, Şiîler, Tahtacılar, Tatarlar, Türk Ortodokslar, Vehhabiler, Yezidîler ve Yörükler. kökenleri, günlük yaşayışları ve nükteleriyle okuyucuya sunulmaktadır.
Okuyucu, sayfalar arasında kendisine ve ilgilendiği gruplara ait az bilinen gerçeklere ulaşmak imkânı bulacaktır.
Bu kitap; ister profesyonel olsun, ister amatör... târihe ilgi duyanlara, milletimizin köklerine, inançlarına, coğrafyasına, edebiyatına, ilmine ve irfânına, kültürüne, güzel ve örnek ahlâkına dâir bilgi sâhibi olmak isteyenlere yeni açılımlar sağlamak maksadıyla hazırlanmıştır.
Resmî târih kitaplarımızda anlatılanların bir bölümü eksik, kısır ve yanlıştır. Derinliği ya hiç yoktur veya yetersizdir. Biraz da sevimsizdir. Târih kitaplarının, geçmişi bilmekten çok geleceği şekillendirmek amacına yönelik olması gerektiği gerçeği çoğu zaman göz ardı edilmiştir. Bazı târih yazılarında da, popüler olmak uğruna gerçekler iyice sulandırılmıştır. Doğru târihimizi daha zevkli bir ortamda okumak için on binlerce sayfayı çevirmek gereklidir. Bu eserde, ister ak olsun, ister kara... gerçeklere sâdık kalınarak on binlerce sayfanın özeti, okunabilir kolaylıkta sunulmuştur.
* * *
İtfaiyeciler, yangın karşısında tarafsız olamazlar. Niçin ve nereden geldiklerinin idrâki içerisinde olanların, târihimiz ve temelinde İslâm bulunan kültürümüz karşısında tarafsız olmamaları gerekir.
Geçmişi karalamak amacı ile değil, doğruları bilmek için... ve sebepleri; yorumlar ve açıklamalarla belirlenerek, olayın geçtiği târihteki şartlar irdelenerek...
Bütün bu hususlar gözönünde bulundurularak hazırlanan kitapta olaylar, kronolojik sırayla verilmiştir. Kitabın sonunda, şahıslar ve olaylarla ilgili iki adet tarama cetveli konulmuştur. Böylece aranılan konuların kolayca bulunması sağlanmıştır.
Eserde ağırlık, Türk târihine ve Türk kültürüne verilmiştir. Dünya târihi ve medeniyeti de ihmal edilmemiştir.
BİLGEOĞUZ YAYINLARI
Alemdar Mahallesi Molla Fenari Sok. No:41/A Cağaloğlu - İSTANBUL
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.