1952'de doğan Oğuz Demiralp, ilk yazı ve çevirilerini 1973 yılından itibaren Yeni Dergi'de ve kuruluşlarında rol oynadığı Yazı, Soyut ve Oluşum dergilerinde yayımladı. Demiralp'in 1980'lerde yazıları Tan, Yazko Edebiyat ve Gergedan dergilerinde yayımlandı.
Demiralp, "özel bir metafizik kurmaya yöneldiği" eleştirel denemelerinde Abdülhak Şinasi Hisar, Oğuz Atay, Yusuf Atılgan, İsmet Özel üzerinde çözümleyici bir yaklaşımla durdu; ilk kitabı "Kutup Noktası: Ahmet Hamdi Tanpınar Üzerine Eleştirel Deneme"de, Tanpınar'ı öznel bir okuma perspektifinden işledi.
Demiralp'in Alman düşünür Walter Benjamin üzerine yazdığı "Tanrı Bakışlı Çocuk: Walter Benjamin Üzerine 49'a Parçalanmış Deneme" 1995'te, "Kör Okur: Sadık Hidayet Üzerine Kör Baykuş Merkezli Okuma Denemesi" ise 2001'de Yapı Kredi Yayınlarından çıktı.
Denemelerini "Okuma Defteri", "Yazı ve Yalnızlık" ve "Satırlar Arasında Aylaklık" adlı kitaplarda toplayan Demiralp'in "Gönderilmemiş Kartpostal Yazıları" adlı, ziyaret ettiği 49 şehirden izlenimlerini içeren bir kitabı da bulunuyor.
Bir dönem Türkiye'nin Avrupa Birliği Daimi Temsilciliğini yapan Büyükelçi Oğuz Demiralp AB Genel Sekreteri olarak görev yapmaktadır.
Oğuz Demiralp evli ve iki çocuk babasıdır.
Eleştirmen kimliğiyle de tanınan AB Genel Sekreteri Büyükelçi Oğuz Demiralp, "Orhan Pamuk'un Türkçe sorunu bulunduğunu" düşündüğünü belirterek, "Nobel verenler (Pamuk'un) eserlerini Türkçesinden okusalardı aynı değerlendirmenin yapılıp yapılmayacağı konusunda teknik bir şüphesi olduğunu" söyledi. (29.12.2007 Sabah Gazetesi)
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.