Oktay Avcı - Bilgiler
08/12/2009 20:19
HAKKINDA YAZILANLAR

Türk doktorların ‘sedef’ başarısı

Türkiye 02 Eylül 2004

İZMİR - Dokuz Eylül Üniversitesi’nden 2 Türk profesör, dünyada ilk kez uyguladıkları yöntemle, sedef hastalığı (psoriasis) tedavisi süresini 6-8 haftadan 1-2 güne indirmeyi ve bütün yan etkilerini ortadan kaldırmayı başardı. Dokuz Eylül Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oktay Avcı, çalışmalarını ABD ve Almanya’daki araştırma merkezlerinde sürdüren Prof. Dr. Sinan Taş ile ortaklaşa yürüttükleri, sedef hastalığındaki yeni tedavi yönteminin uluslararası tıp dergisinde de yayınlandığını ve kabul gördüğünü bildirdi.

Heyecan verici

“Dermatology” isimli tıp dergisinde yayınlanan bilimsel makalenin, hastalığın tedavisinde yeni bir dönemin kapısının açıldığını dünyaya duyurduğunu kaydeden Prof. Dr. Avcı, “Uluslararası tıp otoriteleri, yeni tedavi yöntemini, ‘bugüne kadar kullanılanlardan tamamen farklı, akılcı bir yöntem ve heyecan verici’ olarak nitelendirdi” dedi. Sedefin eski yöntemlerle tedavisinin 6-8 hafta sürmesine rağmen, yeni yönteminin süreyi 1-2 güne indirdiğini ve hiçbir yan etkisi olmadan başarı sağladığını kaydeden Prof. Dr. Avcı, şöyle konuştu: “Sedef hastalığı, kalıtımsal yönüne rağmen, gerek sebebinin tam aydınlatılamaması, gerekse seçiciliği olmayan mevcut tedavi yöntemlerinin yan etkileri yüzünden, hasta, bireylerin gündelik hayatını son derece etkileyen bir hastalık olmaya devam etmekteydi. Ayrıca yeni yöntemle, moleküler mekanizmalara dayalı tedavi yaklaşımı, sedefin sebebine yönelik ışık da tutmaktadır.”

Patent başvurusu

Prof. Dr. Oktay Avcı, yeni yöntemin pratik klinik uygulamaya ne zaman gireceği konusunda da şu bilgileri verdi: “Maliyeti düşürecek seri üretim için, sürmekte olan uluslararası patent süreçleri ve başka formalitelerin tamamlanması gerek. Ayrıca hastalığın farklı türleri bulunması sebebiyle de ek bilimsel klinik çalışmalara ihtiyaç bulunuyor. Bu da yıllar alabilecek bir durum. 2002’de başlayan bu çalışma, 2004’te sonuçlandı. Şurası açık ki, Türkiye’de gerçekleştirilen bu çalışmayla, sedefin tedavisinde bugüne kadar hiç olmayan bir ölçüde etkinliğin kapısı açılmış durumda.” 2 akademisyen, birkaç ay önce de deri kanserlerinde moleküler bir tedavi yöntemi geliştirerek, uluslararası patent başvurusunda bulunmuştu.

Önceki
Önceki Konu:
Geyikli Baba
Sonraki
Sonraki Konu:
Sinan Taş

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu