Okuma - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Herhangi bir yazıya anlam kazandırabilmek için zihin, göz ve ses organlarının ortaklaşa gerçekleştirdikleri etkinlik. Okuma, belirli bir eğitim sonucunda gerçekleştirilebilen, öğrenilebilir bir etkinliktir.

Okuma, güzel konuşmanın ve yazmanın temelini oluşturur. Okuma, hem bilgi edinme yoluyla birikim sağlamak hem de güzel yazılmış örneklerle tanışmak açısından son derece önemlidir. Başarılı bir anlatımda okumanın payı çok fazladır. Sanatsal değer taşıyan yapıtların okunmasıyla kişi; kolay, rahat okunabilir, etkileyici yazı yazma becerisi kazanma yolunda önemli bir adım atmış olur. Yazın sanatının seçkin örneklerini okuyan kişi, yazarların kişilikleri, toplumsal davranışları, gördüklerini ve duyduklarını nasıl biçimlendirerek bir yapıt durumuna getirdikleri konusunda bir görüş sahibi olur.

Okumayan insanın çevresine kazandıracağı fazla bir şey yoktur. Bu nedenle de her türlü sohbete ve tartışmaya katılamaz, duygu ve düşüncelerini aktarmaktan yoksun kalır.

Okuma değişik açılardan ele alındığında çeşitli türlere ayrılır: Kişilerine göre okuma; bireysel okuma, toplu (koro) okuma olarak iki bölüme ayrılır.

Amacına göre okuma; özgür okuma, güdümlü okuma, göz atma, süzme (gözden geçirme), atlayarak okuma, işaretleyerek okuma, hızlı okuma olarak çeşitlenir.

Yapılışına göre okuma, sesli okuma ve sessiz okuma diye ikiye ayrılır.

İLGİLİ KONULAR

Okuma Türleri

Önceki
Önceki Konu:
Orhun Yazıtları
Sonraki
Sonraki Konu:
Okuma Türleri

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: