son devir din adamlarından. 1884’te Erzurum’da doğdu. Orada ilk tahsiline Ahmediye Medresesinde başlayıp, daha sonra İstanbul’a gelerek, Fâtih Medresesine devâm etti. Bu medresede Tokatlı Sâhir Efendiden ders alarak, Arapça ve Farsçayı iyi öğrendi. Okulu bitirince orada fıkıh öğretmeni oldu. Ayrıca Sahn Medresesinde kelâm, Darüşşefaka’da kelâm, münâkehat, siyer-i enbiyâ, ahlâk derslerini okuttu. Osmanlı Devletinde, Telif Heyeti âzâsı, Mahkeme-i Temyiz-i Şer’iyye Dâiresi mümeyyizi, Meclis-i Tedkîkât-ı Şer’iyye Dâiresi mümeyyizi görevlerinde bulunduktan sonra, Cumhûriyet döneminde İstanbul müftü muâvini ve müftüsü oldu. 1960 senesinde Diyânet İşleri Başkanlığına getirildi. 12 Ekim 1971’de 87 yaşında İstanbul’da vefât eden Ömer Nasûhi Bilmen, dînî konulardaki araştırma ve yazdığı eserleriyle tanınır.
Eserleri:
1) Hukûki İslâmiyye ve İstılahatı Fıkhiyye Kâmusu. 2) Kur’ân-ı Kerîmin Türkçe Meâli ve Tefsiri. 3) Büyük İslâm İlmihali. 4) Eshâb-ı Kirâm Hakkındaki Müslümanların Nezih Îtikatları. 5) Yüksek İslâm Ahlâkı. 6) Mübârek Geceler.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.