Orta Oyunu - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Ülkemize özgü, eski bir tiyatro türü. Orta oyunun da dekor, sahne ve perde kullanılmaz. Köy alanları, insanların bir araya geldiği yerler, oyunu sergilemek için yeterlidir. Müzik olarak zurna ve çiftenağra çalınır. Oyunda başlıca karakterler "Pişekâr" ve "Kavuklu"dur.

Orta oyununda, önceden yazılmış bir metin ya da senaryo yoktur. Oyuncular doğaçlama tekniğini kullanarak, yani olayların akışına göre konuşur ve hareket ederler. Oyunda mizah ön plândadır. Seyircileri güldürmeye yönelik espriler ve komik figürler yapılır. Taklit, orta oyununda önemli yer tutar. Toplumca tanınan kişilikleri taklit eden oyuncu, taklit ettiği kişiyi ince bir mizah duygusuyla alaya alır. Orta oyununda, kadınlar yer alamadığı için kadın rollerini de erkekler oynar. Buna "zenne" adı verilir. Bugün modern tiyatronun gelişmesiyle orta oyunu eski önemini yitirmiştir. Bununla birlikte orta oyunu, günümüz tiyatrosunu besleyen en önemli kaynaklardan biridir.

Önceki
Önceki Konu:
Galenos
Sonraki
Sonraki Konu:
İbn Haldun

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu