Osmanlı Devleti'nin kurucusu ve ilk padişahı. Kayı aşiretinden olan Osman Bey, babası Ertuğrul Gazi'nin ölümünden sonra aşiretin başına geçmiştir. Osman Bey, ilk olarak Bizans topraklarına saldırılarda bulunmaya başladı. Karacahisar ve Yenişehir'i ele geçirdi. Buralara Türkmenleri yerleştirdi. Bu başarıları Anadolu'daki diğer alp ve gazilerin buraya gelmelerine ve Osman Gazi'ye katılmalarına neden oldu. Daha sonra Bilecik, Yarhisar ve İnegöl'ü alarak Bilecik'i merkez yapmıştır. Şeyh Edebâli'nin kızıyla evlenen Osman Gazi, Ahi ve mutasavvıflar arasında saygınlık kazandı. 1299 yılında Osmanlı Devleti Bilecik'i merkez yaparak kurulmuştur. Daha sonra Yenişehir'i de almıştır. Bizanslılara karşı da başarılar gösteren Osman Gazi'nin birliklerine birçok bey katılmaya başlamıştı. Bundan sonra bu devlete Osmanlılar denmeye başlanmıştı. Osman Gazi Bursa'yı alabilmek için birçok akın düzenlediyse de, bir türlü başarılı olamıyordu. Fakat bu akınlar sonunda Bursa topraklarının üç tarafı ellerine geçmişti.
O yıllarda Bizans Devleti'nin Balkanlar ve kendi iç sorunları çok fazlaydı. Bu nedenle Osman Gazi kuvvetleriyle çok fazla ilgilenemiyordu. Osman Gazi'nin amacı, ülke topraklarını deniz sınırına kadar getirmekti. Bu nedenle Bizans topraklarını parçalayıp, parçalar arasında iletişimi azaltıp zayıflatma politikası gütmeye başladı. Yapılan savaşlar sonunda, topraklarını, batıda İznik ve Ulubat Gölü'ne kadar genişletti. Çok yaşlanması nedeniyle ordu komutanlığına oğlu Orhan Beyi getirdi. Kendisi Bilecik'te kalarak devlet işleriyle ilgilenmeye başladı. Orhan Bey, Bursa'ya saldırarak, 12 yıl boyunca abluka altında kalan kenti kan dökmeksizin teslim aldı. Kaynaklara göre, Orhan Gazi'den Bursa'nın fethedildiği haberini aldıktan sonra da öldü. Yerine oğlu Orhan Bey geçti.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.