Alm. Spiezeung (m), Fr. Jouet (m), İng. Toy. Oyun araçlarına verilen umûmî ad. Oyuncakların târihi çok eskilere dayanır. Oyuncaklar, milletlerin kültürlerine ve geçirdikleri târihî çağlara göre büyük farklılıklar arzeder. Teknik bakımdan da basitten, asrımızın en kompleks oyuncaklarına kadar uzanan bir sıralamaya tâbi tutulan oyuncakların bilinen en eski çeşidi toptur. Günümüzde müzelerde teşhir edilen ve ne olduğu hakkında kesin bir hükme varılamayan parçaların bir çoğunun, devirlerinin oyuncakları olduğu kabul edilmektedir.
Oyuncakların en önemli maksadı, oyun çağı çocuklarının gerçek hayâta kolayca intibakını sağlamaktır. Yetişkinlerin günlük hayatta kullandıkları bütün araç ve malzemelerin küçük ve basit örnekleriyle oynayan çocuklar, farkında olmadan kendilerini hayâta hazırlamaktadır. Kısaca söylemek gerekirse hem eğlenmekte hem de öğrenmektedirler.
Oyuncak yapımında bugün en ileri seviyede bulunan ülkeler arasında ilk sıraları Japonya, Amerika Birleşik Devletleri ve Batı Avrupa ülkeleri almaktadır. Eskiden evlerde, küçük atölyelerde yapılan basit oyuncaklar, artık yerlerini elektronik oyuncaklara bırakmışlardır. Çocukların erkek, kız olmasına ve yaşına göre oynadığı oyunlar farklılık göstermektedir. Günümüzde, zekâyı geliştiren, çocuğu yeni bir şeyler yapmaya alıştıran oyuncaklar tercih edilmektedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.