Pamuk - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Ebegümecigiller (Makvaceae) familyasından, Gossypium türlerine ve bunların ekonomik açıdan değerli liflerine verilen isim. Tropik ve astropik bölgelere özgü olan pamuk M.Ö. 3000'lerde yetiştirilmeye başlandı. Ortalama 1 ile 2 m arasında uzunluğa erişen pamuk bitkilerinin, genel özellikleri türe ve çeşide göre değişen üç-beş loplu yaprakları ve bazı türlerde dip bölümü mor lekeli, sarımsı beyaz çiçekleri vardır. Çiçeklerin döllenmesinin ardından küçük yeşilimsi meyveler verir. Koza olarak adlandırılan bu meyvelerin içinde, yüzeyi sarımsı beyaz liflerle kaplı tohumlar (çiğit) bulunur. Tohumlarla birlikte sık topaklar oluşturan bu lif yığını (kütlü) bazı türlerde meyve olgunlaşıp çatlayınca dışarı sarkar ve beyaz bulut kümesini andıran bir görünüme sahip olur.

Pamuk, dokuma sanayiinin ham maddesidir. Bol su ve yüksek sıcaklık isteyen pamuk, alüvyonlu topraklarda iyi yetişir.

Ülkemizde, Ege bölgesindeki Küçük Menderes, Büyük Menderes ve Gediz Ovaları, pamuk üretiminin çok olduğu alanlardır. Ayrıca, Güneydoğu Anadolu bölgesi ve Akdeniz bölgesindeki Çukurova da pamuk üretiminin yapıldığı alanlardır.

Önceki
Önceki Konu:
Pakistan
Sonraki
Sonraki Konu:
Panama Kanalı

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu