İyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağı olan pekmez, üzüm, incir ve dut gibi meyvelerin ezilerek kaynatılmasıyla üretilen, Anadolu'ya özgü yoğun kıvamda bir şuruptur. Kış mevsimlerinin vazgeçilmez vitamin dolu yiyeceğidir.
Pekmez, vücudun potasyum, magnezyum ve demir ihtiyacını büyük ölçüde kaşılar. Özellikle üzüm pekmezinde doğal olarak bulunan glikoz ve früktoz, vücutta hemen emilerek kana karışır ve enerjiye dönüşür. Keçi boynuzu pekmezi, tansiyonun dengelenmesine yardımcı olduğu için tansiyon hastalarının sıklıkla tercih ettiği bir yiyecektir. Zengin kalsiyum içeriğiyle de kemik erimesine karşı koruyucu özelliktedir. Pekmezin çeşitlerinin faydalarını genel olarak şöyle sıralayabiliriz;
Vücuttaki kanı artırır Enerji verir İştah açar Mideyi, bağırsakları ve böbrekleri kuvvetlendirir Mide hastalıklarına iyi gelir Çocuklarda zeka gelişimine yardımcı olur Kolesterolü düşürür Cinsel isteği artırır
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.