Pikan Cevizi (carya İllinoensis) - Bilgiler
Alm. Walmuss Pecan (f), Fr. Noyer de Pecan, İng. Pecan walnut. Familyası: Cevizgiller (Juglandaceae). Türkiyede yetiştiği yerler: Ilıman bölgelerde.

Yerli cevizin yetiştirilemediği daha ılıman iklim kuşaklarında, diğer kültür bitkilerine göre daha az emekle yetiştirilebilen Amerikan cevizidir.

Pikanın anavatanı KuzeyAmerika’dır. Türkiye’ye ise ilk olarak 1953 yılında gelmiştir. 1980 yılından beri, ılıman bölgelerimizde (Antalya, İzmir gibi) üretimi yapılmaktadır.

Pikanın besleyici özelliği yüksektir. İçerisinde vitamin A,B1, B2, B6, C ve E yanında K, Na, Fe, P gibi minerallerle yağ, protein ve karbonhidrat bulunur. 100 gr meyve içerisindeki değerleri takriben aynı miktar sığır etine denktir. Diğer sert kabuklu meyve türlerine göre daha çok kalori verdiği, vitamin bakımından daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bir kg pikan içi ile insan vücuduna 6870 kalori kazandırılmaktadır. Bu kalori de insanın yaklaşık 2 günlük enerji ihtiyacıdır.

Kullanıldığı yerler: Pikan meyvesi tâne ve kuru yemiş olarak tüketildiği gibi değişik şekillerde de kullanılmaktadır. Pikanın yaprak, kabuk ve kökleriyle yağları da ayrıca değerlendirilir. Pikan yağı, hem teknolojide hem de resim dalında çok aranan yağdır. Kabuk ve kökleri tanen ve boya endüstrisinde, aynı zamanda sabun ve yapıştırıcı üretiminde kullanılır.

Önceki
Önceki Konu:
Baraj

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu