Pil - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Doğru akım üreteci. Sulandırılmış sülfürik aside batırılmış bakır ve çinko levhalardan oluşan düzenek, akım verir. Çinko levhadan çıkan elektronlar bakır levha üzerinde toplanır. Pil, bu şekilde elektron akışıyla akım verir. Pil akım verirken çinko levha zamanla azalır. Bu pil Volta pili olarak adlandırılır. Volta pilindeki bakır ve çinko levhalara "elektrot" adı verilir. Bu düzenek biraz daha geliştirilip taşınabilir hâle getirilerek kuru piller yapılmıştır.

Kuru pillerde enerji üretilirken pilin dış kısmını saran çinko silindir, atomlarını içteki koyu renkli kısma verir. Atomun elektronları silindir üzerinde kalır. Bir telle devre tamamlandığında, elektronlar tel üzerinden pilin ortasındaki kömür çubuğa gider. Çinko silindir zamanla erir, elektron üretemez; yani pil biter. Pilin çinko silindir kısmı elektron verdiği için, negatif (-) kutup, kömür çubuk da elektron aldığı için pozitif (+) kutup olarak adlandırılır.

Kuru pil, Volta pili, Daniel pili, konsantrasyon pilleri, kurşunlu akümülâtörler, nikel-kadmiyum pili, yakıt pilleri, güneş pilleri gibi değişik pil türleri vardır. Hepsinin çalışma ilkesi aynıdır. Volta pilleri ve kuru piller, düşük şiddette akım verir ve çabuk tükenirler. Bazı piller, verdikleri akımın zıt yönünde akım geçirmekle yeniden kullanılabilir hâle gelebilirler. Otomobillerde kullanılan akümülâtörler, demir-nikel (Fe-Ni), nikel-kadmiyum (Ni-Cd), güneş ve atom pilleri doldurulabilen (şarjlı) piller sınıfına girer.

Bir elektrik devresinde daha büyük elektrik akımı istendiği zaman, piller bağlanarak bataryalara dönüştürülür. Bir pilin (+) kutbu, diğerinin (-) kutbuna gelecek şekilde bağlanırsa, birincinin (-) kutbu ve ikincinin (+) kutbu açıkta kalır. Elde edilen sistem yine (+) ve (-) kutupları olan bileşik bir pil demektir. Bu şekilde birleştirilmiş pillerden oluşan sisteme batarya denir.

Önceki
Önceki Konu:
Plüton
Sonraki
Sonraki Konu:
Petrol

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu