(1465 Gelibolu - 1554 Kahire, Mısır) Osmanlı Kaptan-ı Deryası. Akdeniz'de korsanlık yapan amcası Kemal Reis'in yanında denizciliğe başladı. 1487 yılında amcası Kemal Reis ile birlikte İspanyolların baskısı altında bulunan Endülüs Müslümanlarının yardımına gitti. 1491-1493 yılları arasında Sicilya, Korsika, Sardunya ve Fransa kıyılarına yapılan akınlara katıldı. Piri Reis daha sonra Osmanlı Devleti'nin hizmetine girdi.
Kemal Reis'in ölümünden sonra Gelibolu'ya çekildi. Burada hazırlamakta olduğu dünya haritası üzerinde çalıştı. Piri Reis 1517 yılında Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferinde donanmada görev aldı.
Çizdiği dünya haritasını 1517 yılında Yavuz Sultan Selim'e sundu. 1525 yılında Kanuni Sultan Süleyman'a Kitab-ı Bahriye adlı eserini sundu. 1547 yılında Osmanlı donanmasının Hint kaptanlığına getirildi. Piri Reis, 1548'te Portekizlilerin elinde bulunan Aden'i aldı. Daha sonra 1552 yılında Maskat'ı alarak Hürmüz kalesini kuşattı; ama ele geçiremedi. Kuşatmayı kaldırarak zarar gören gemilerini tamir etmek için Basra'ya çekildi. Bu arada Portekiz donanmasının yaklaştığını haber alan Piri Reis üç gemiyle Mısır'a döndü. Basra'daki donanmayı sahipsiz bırakmakla suçlanan Piri Reis, 1554 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle idam edildi.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.