Pirinç - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Buğday ve mısırdan sonra, dünya tahıl üretiminde üçüncü sırayı alan en önemli tahıl bitkilerinden biri ve bu bitkiden elde edilen, besin maddesi olarak değerlendirilen taneleri. Buğdaygillerin Poaceae ya da Gramineae familyasında yer alan pirincin (Oryza) 25 kadar türü vardır. Bunların içinde yaygın olarak kültürü yapılan tek tür Oryza sativa'dır. Birçok çeşidi yetiştirilen bu tür, bir yıllık bir bitkidir ve yaklaşık olarak 100 cm'ye kadar boylanır.

Pirinç tarımı ilk olarak M.Ö. 3000'lerde Hindistan'da başlamış, daha sonra batıya doğru yayılmıştır.

Avrupa'ya Orta Çağda gelen pirincin, Türkiye'ye de 500 yıl önce güneyden girdiği sanılmaktadır.

Üretilen pirincin büyük bir bölümü doğrudan yiyecek olarak tüketilir. Orta Doğu mutfaklarında çeşitli kullanımlarıyla önemli bir yer tutan pirinç, glütenden yoksun olduğu için ekmek yapımında kullanılmaz. Dünya pirinç üretiminde ilk sırayı Çin, Hindistan, Bangladeş, Endonezya, Tayland ve Birmanya alır. Diğer önemli üreticilerse Güney Kore, ABD ve Filipinlerdir.

Türkiye'de başlıca pirinç üretimi yapılan yerler Marmara, Karadeniz ve Ege bölgelerindedir. En çok üretim yapılan iller de başta Edirne olmak üzere, Çorum, Samsun, Sinop, İzmir, Manisa, Balıkesir ve Kastamonu'dur.

Önceki
Önceki Konu:
Pirinç (element)
Sonraki
Sonraki Konu:
Pirometalürji

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu