Alm. Der Pyrit, Eisenkies, Fr. Pyrite, İng. Pyrite. Çok yaygın olarak bulunan bir sülfür (demir sülfür) minerali. Mineralin kompozisyonu FeS2 dir.
Pirit kristalleri altın gibi güzel görünümlüdür. Hattâ sahte altın olarak da adlandırılırlar. En büyük pirit yataklarına kontak metamorfizmaya uğramış kayaçlarda rastlanır. Pirit kolaylıkla ufalanarak hidratlı demir okside, götite veya limonite dönüşür.
Pirit, bilhassa ticârî ehemmiyeti olan kükürt ve kükürt dioksit üretiminde kullanılır. Kükürt dioksitten de sülfat asidi üretilir.
En mühim pirit cevherleri İspanya’da Rio Tinto’dadır. Diğer mühim cevherler Çekoslovakya, Arizona, Kanada, İtalya ve Japonya’dadır. Türkiye’de pirit cevheri Karadeniz ve Doğu Anadolu’da bulunur. Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Siirt ve Elazığ pirit cevheri bulunan başlıca illerimizdir. MTA’ya göre Türkiye’deki pirit cevherinin görünür rezervi 75 milyon ton’dur (Bkz. Demir).
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.