Ana ve fetüs arasındaki madde alış verişinin sağlandığı organ. Zigotun bölünmesiyle bir grup hücre, embriyoyu oluştururken, diğer bir grup hücre de plâsentayı oluşturur. Ananın rahim (uterus) dokusuna gömülen plâsenta, gebelik süresince fetâl damarların ana kanı ile olan etkileşimini sağlar.
Doğumu takiben ardından plâsenta, rahimden koparak dışarı atılır. Plâsenta üzerinden fetüsün gereksinim duyduğu oksijen ve besin maddeleri alınır. Metabolizma sonucu ortaya çıkan karbon dioksit ve atık maddeler de plâsenta üzerinden ana kanına aktarılır ve böylece dışarı atılırlar.
Plâsenta aynı zamanda hormon üretim fabrikası gibi de çalışır. Gebeliğin devamı ya da fetüsün büyümesi için gerekli olan birçok hormonu sentezler.
Hayvanlar âleminde plâsenta, yalnızca plâsentalılar grubunda bulunur. İnsan da memelilerin plâsentalılar grubunda yer almaktadır. Birçok hayvan doğum sonrasında plâsentasını yiyerek besin ve enerji elde eder.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.