Platin grubu metaller (PGM) birbiriyle ilişkili altı metalden oluşur. Platinyum, iridyum, paladyum, rutenyum, rodyum ve osmiyum doğada birlikte bulunur ve az bulunan metalik elementler arasında yer alırlar. Altın ve gümüşle birlikte değerli ya da asil metaller olarak anılırlar. Plaser yataklar halinde bulunabildikleri gibi daha sık rastlandığı şekilde nikel ve bakırla birlikte bulunurlar.
PGM, ayrı özellikleri ve kullanılış yerleri olan madenlerdir ve yakın zamanlarda kimyasal ve fiziksel özelliklen nedeniyle sanayi için kritik bir önem taşımaya başlamışlardır. 1970'Ii yılların ortalarından beri otomobil imalatçıları, emisyonları azaltmak amacıyla, platin, paladyum ve rodyum içeren katalitik konver-törler kullanmaktadırlar. Aynı şekilde, kimya ve petrol rafine sanayi kolları da çok çeşitli kimya ve petrol ürünlerinin imâlatında PGM kullanmaktadırlar. Bundan başka, madenlerin elması olarak adlandırılan rodyum büyük projektörlerde ve mücevherlerin işlenmesinde; mürekkebin aşındırmasına dayanma özellikleri yüzünden, iridyum ve osmiyum da pahalı dolmakalemlerin yapımında kullanılırlar.
Öteki madenlerin aksine, platin grubu metaller sayıları çok az olan on dolayında ülkede elde edilirler. 1998'de 280 ton dolayında (155 ton platin ve 125 ton paladyum) olan dünya çıkarımının yüzde 65'ini tek başına Güney Afrika vermiştir -bu ülkede platin grubunun bütün önemli metalleri çıkarılır. Rusya dünya toplamının yüzde 25'ini (65 ton) verirken, diğer üretici ülkeler de A.B.D. (14 ton), Kanada (12.5 ton), Japonya (2.5 ton) ve Kolombiya'dır (1.1 ton).
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.