ortaçağda yaşamış, ünlü Venedikli seyyah. 1254’te doğdu. Pololar Dalmaçya kökenli olup, on birinci asrın başında Venedik’e yerleşmişlerdi. Marco’nun babası, Niccola ile amcası Matteo ticârî bir gâye ile gittikleri Buhârâ’dan sonra Pekin’e kadar giderek âilenin ilk seyâhat geleneğini başlattılar. 1255’te başlayan bu gezi, 1269’da son buldu. İki kardeş 1271’de Marco’yu da yanlarına alarak, Çin’e gitmek üzere tekrar yola çıktılar. Seyâhat, Doğu Akdeniz kıyısında bugünkü Yumurtalık’tan başladı. Doğu Anadolu üzerinden Gürcistan’a oradan Basra Körfezine ve İran’a ulaşan heyet daha sonra İpek Yolunu tâkip ederek Kaşgar, Yarkent, Hotan ve Büyük Han’a bağlı bölgelere geldiler. Lob Nor’u çevreleyen çölü aştıktan sonra, Gancou ve ardından Pekin’e ulaştılar.
Pekin’e ulaşıncaya kadar Marco’nun en çok etkilendiği olay, Filistin’de bulunan Haçlıların gaddarlığı karşısında Müslümanların âlicenaplığı oldu. Bundan sonra kendi dîniyle ilgili görüşleri büyük ölçüde değişti. İslâm dünyâsına ve bütünüyle doğu medeniyetine karşı derin bir hayranlık duymaya başladı.
Çin’deki Moğol İmparatoru Kubilay, onları yine en iyi şekilde karşıladı. Bilhassa imparatorluk merkezi Hanbalık’a (bugünkü Pekin) ilk defâ gelen Marco Polo’ya özel bir ilgi gösterdi. Marco Polo, imparatorluğun veliahtı Prens Çinkin ile dost oldu. Bu dostluktan istifâde eden Polo, ülkeyi baştanbaşa dolaştı ve çağın Avrupa’sına nispetle çok daha ileri olan doğu medeniyetini gözleriyle gördü. Taht şehri Hanbalık’ın büyük okullarını, kütüphânelerini, kâğıt para kullanılan çarşılarını ve hattâ matbaalarını tek tek inceledi.
Bu arada Kubilay’ın savaşlarına ve özellikle Japonya Seferine şâhit oldu.
Marco Polo, babası ve amcasının dönmek istemesine rağmen, daha uzun bir süre Çin’de kalmak istiyordu. Fakat hem arkadaşı Prens Çinkin’in ölümü hem de Hanbalık’ta gittikçe artan iç karışıklıklar ve dönen entrikalar, dönüş kararı vermesine yol açtı. Marco Polo ve yanındakiler, Kubilay Hanın kalmalarını istemesine rağmen on üçüncü yüzyılın sonlarında bir gün, deniz yoluyla Avrupa’ya doğru yola çıktılar.
1295’te Marco Polo Venedik’e dönünce, başından geçenleri günü gününe notlarıyla birleştirerek kitap hâlinde yayınladı. II. Millione adını taşıyan bu seyâhatnâme, Avrupalılara Doğu hakkında ilk defâ bilgi veriyordu. Hemen hemen bütün dillere tercüme edilen seyâhatnâme, yüzlerce defâ basıldı. Polo tekrar Çin’e gitmeyi çok istiyordu. Fakat bu arzusunun gerçekleşip gerçekleşmediği bilinmiyor. 1324 yılında öldü.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.