1939 yılında Ordu ili Fatsa ilçesinde doğan Prof. Dr. Hayati Çamaş, ilk ve orta öğrenimini aynı ilde tamamladı. 1959 yılında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ne girdi ve 1964 yılında bu fakülteden mezun oldu. On dört ay kadar Antalya ilinde görev yaptı. 1967 yılında Mardin ili Midyat ilçesi Hükümet Veteriner Hekimliği görevine atandı. Bu görevini 1969 yılı sonuna kadar sürdürdü.Bu yılın sonunda Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı’nda açılan asistanlık sınavlarını kazanarak asistan oldu.
1970 yılında İsviçre’nin Türkiye için tahsis ettiği dört adet burstan birini kazanarak 1971-1973 yıllarında bu ülkede bilimsel araştırmalar yaptı ve Almanca öğrendi. 1974 yılında doktorasını tamamlayan Çamaş, 1979 yılında Doçent olduktan sonra Uludağ Üniversitesi’nde görev aldı. Bu görevini 1986 yılına kadar sürdürdü. Aynı yıl profesörlüğe yükseltilerek Uludağ Üniversitesi’ne atandı.
1986 yılı sonunda Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ne Dekan olarak görevlendirildi ve dekanlık görevini altı yıl sürdürdü. 1993 yılında yeni kurulan Kafkas Üniversitesi’nin Fen-Edebiyat Fakültesi’ne Dekan olarak atandı. Bu fakültenin ilk dekanı olarak görevini iki dönem sürdürdü. Bu süre zarfında fakülteyi kurdu, geliştirdi ve dört bölümde mezunlar verdikten sonra 1999 yılında da Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’ne Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı olarak görevlendirildi. Prof. Dr. Hayati Çamaş Kütahya’daki görevini tamamlamadan 30 Eylül 1999 tarihinde emekli oldu.
Prof. Dr. Hayati Çamaş görevli bulunduğu sırada Uzakdoğu’dan Amerika’ya kadar birçok üniversite ile iyi ilişkiler kurarak bilim adamı yetiştirme hususunda önemli çabalar harcadı. Uluslararası çeşitli bilimsel toplantılara katıldı. Hizmet süresi içinde 5 yüksek lisans ve 13 de doktora olmak üzere toplam 18 tez yönetti.
Prof. Dr. Hayati Çamaş’ın 58 bilimsel makalesi, 3 kitabı ve 7 ulusal ve uluslararası bildirisi bulunmaktadır. Gerek araştırıcı ve gerekse yürütücü olarak 8 adet ulusal ve uluslararası projede görev almıştır. Yurtdışında çeşitli teorik ve pratik kurslara katılarak kolorimetrik, spektrofotometrik, kromatografik, elektroforetik ve atomik absorpsiyon spektrofotometrik teknikler üzerinde çalışmış ve bu tekniklerin bir çoğunu ülkemiz laboratuarlarında uygulamıştır.
Prof.Dr.Hayati Çamaş’ın akademik hayatının 20 yılı aşkın zamanı yönetim görevi ile ve kuruluş halindeki üniversitelerde geçmiştir. Bu görevler arasında çeşitli anabilim dalı ve bölüm başkanlıkları ile Dekanlık, Rektör Yardımcılığı, Enstitü ve Merkez Müdürlükleri, TÜBİTAK Danışma Kurulu Üyeliği, Üniversitelerarası Kurul Temsilciliği bulunmaktadır. “Yakın Tarihimizde Van” konulu uluslararası sempozyumun tertip komitesinde ve aynı sempozyumun genel değerlendirme panelinde; yine Van’da tertiplenen “ I. Ulusal Nükleer Tarım ve Hayvancılık” kongresi ile “Doğu Anadolu’da Tarımın Verimlilik Sorunları Sempozyumu”nun tertiplenmesinde görev almıştır.
Birçok Avrupa, Amerika ve Uzakdoğu ülkesinin çeşitli üniversitelerinde araştırma ve incelemelerde bulunmuş olan Prof. Dr. Hayati Çamaş Almanca, Fransızca ve İngilizce bilmektedir, evli ve üç çocuk sahibidir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.