Radyasyon nedir? - Bilgiler
09/03/2013 6:00
Çoğumuz bir maddenin yapı taşının atom olduğunu fen bilgisi, kimya gibi derslerde öğrenmişizdir. Atom çekirdeğini oluşturan proton ve nötronlar eşit sayıdadır. Bir dengesizlik söz konusu olduğunda yani nötronların sayısı protonlardan fazla ise kararsız bir yapı gösterirler ve alfa, gama, beta gibi gözle görülemeyecek ışınlar yayarak parçalanırlar. İşte bu ışınlara radyasyon adı verilir.

Günlük hayatta radyasyon yayan bir çok cihaz/makina kullanmaktayız. En basitinden alışveriş merkezlerinde güvenlik için kullanılan X-Ray cihazları, cep telefonları, masaüstü bilgisayarları, televizyon ve muayenede kullanılan röntgen makinaları buna en iyi örneklerdir. İyonlaştırıcı radyasyon yayan bu cihazlar/makinalar sağlık açısından son derece tehlikelidir. Özellikle hamileler için büyük risk taşır. Bu yüzden hastanelerde hamileler radyasyon yayan makinalardan uzak tutulurlar.

İyonlaştırıcı radyasyon biz farkında olmadan da vücut organlarımıza etki edebilir. Taşıdığı yüksek enerji sayesinde hücrelerimize zarar vererek kansere, sakat doğumlara, erken ölüme ve bir çok probleme davetiye çıkarabilir. Ayrıca çevreye atılmış radyasyon yayan maddeler de insan, hayvan ve bitkilerin sağlığını etkiler. Bu tür maddelere radyoaktif maddeler denir.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu