Atom çekirdeğindeki proton ve nötron sayıları, atom çekirdeğinin kararlı ve kararsız olmasında etkilidir. Atom numarası 83'ten büyük olan elementlerin çekirdekleri kararsızdır, yani radyoaktiftir. Kararsız çekirdek yapısına sahip olan elementler, kendiliğinden ışıyarak başka elementlere dönüşür. Bu maddelere radyoaktif maddeler, bu olaya da radyoaktivite denir.
Radyoaktif maddelerden ışıma yoluyla yayılan 3 tür radyasyon vardır. Bu ışınlar alfa (a), beta (b) ve gama (g) ışınlarıdır. Bu ışınların hiçbiri gözle görülemezler. Alfa ışınları, elektronlarını yitirmiş +2 yüklü helyum çekirdekleridir. Bu ışınlar havadaki moleküllere çarptıklarında ışın olma özelliklerini kaybeder. Bu nedenle havada ancak birkaç cm ilerleyebilirler. Beta ışınları, eksi (-) yüklü parçacıklardır ve hızlı elektronlar olarak bilinirler. Alfa ışınlarına göre daha yüksek enerjili olan beta ışınları havada birkaç metre ilerleyebilir. Gama ışınları, yüksek enerjili elektromanyetik dalgalardır.
Henüz günümüzde radyoaktif ışımalara karşı koruyucu bir madde geliştirilememiştir. Daha da önemlisi, nükleer enerjinin insanlığın yararına kullanılması gereklidir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.