Büyümekte olan çocuklarda ortaya çıkan ve çoğu zaman kalıcı hasarlara yol açan bir hastalık. Günümüzde büyük ölçüde ortadan kalkmıştır. Fakat yeterli beslenmeyen çocuklarda görülebilmektedir.
Bu hastalığa yakalanan kişilerde kemikler gerektiği gibi gelişemez. Kemiklerin büyüyen uçları biçim değişikliğine uğrar. Bu bölgedeki kıkırdak doku büyür ve dışardan eklem yerleri şişkin görülür. Hastalık tedavi edilmezse, bacakların uzun kemikleri içeri doğru bükülerek, X biçimini alır. Kafatası ve omurga kemikleri de etkilenebilir.
Raşitizm D vitamini ya da kalsiyum eksikliğinde ortaya çıkar. Fakat çoğunlukla, kemiklerin kalsiyum kullanımını sağlayan D vitamini eksikliğinde ortaya çıkar.
D vitamini süt, süt ürünleri ve balık yağı gibi besinlerde bulunur. Fakat D vitamininin vücut tarafından kullanabilmesi için güneş ışığına da gereksinim vardır. Güneş ışığı D vitaminini vücuda gerekli biçime dönüştürecek reaksiyonları sağlar.
Raşitizm kötü beslenmenin yanı sıra, güneş ışığına çok az çıkan çocuklarda da görülür.
Raşitizmin tedavisi, erken teşhis edilmesi durumunda oldukça başarılıdır. Doktor tarafından yoğun D vitamini ve kalsiyum desteği yapılır. Doktor önerisi olmadan kalsiyum ve D vitamini alınmamalıdır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.