Refah Partisi (rp) - Bilgiler
30/04/2014 11:00
12 Eylül 1980’den sonra kurulan siyâsî partilerden. Millî Selâmet Partisi (MSP), 12 Eylül 1980 askerî harekâtından sonra kapatıldı. Millî Güvenlik Konseyince siyâsî partilerin yeniden kurulup faaliyet göstermesine izin verilmesi üzerine 19 Temmuz 1983’te avukat Ali Türkmen başkanlığında Millî Selâmet Partisinin görüşlerini benimseyen Refah Partisi (RP) kuruldu. Kurucularının Millî Güvenlik Konseyi (MGK) tarafından birkaç defâ veto edilmesi sebebiyle, kadrosu, kânunların öngördüğü zamanda tamamlanamadığından 1983 seçimlerine katılamadı. Daha sonra kurucu üyeler arasından veto edilmeyen Ahmed Tekdal parti başkanlığına getirildi.

RefahPartisi ülke çapında çok kısa zamanda bütün teşkilâtını kurdu. Programında mânevî kalkınmaya ve sanâyileşmeye ağırlık vereceğini belirterek, Millî Selâmet Partisinin oy tabanına yerleşti. İlk olarak 25 Mart 1984’te Ahmed Tekdal başkanlığında yerel seçimlere katıldı. Oyların % 4.44’ünü alarak Urfa ve Van belediye başkanlıklarını kazandı. 28 Eylül 1986’da 11 ilde yapılan milletvekili ara seçimlerine katıldı. Bu seçimlerde % 4.76 oy alabildi. 6 Eylül 1987’de yapılan referandum (halk oylaması) ile bâzı eski siyâsî parti liderlerine siyâset yapma yasağı kaldırılınca, MSP eski başkanıNecmettin Erbakan RefahPartisi genel başkanlığına seçildi (11 Ekim 1987).

Refah Partisi,Kasım 1987’de yapılan milletvekili erken genel seçimlerine Necmettin Erbakan başkanlığında girdi.Oylarının oranını % 7,16 oranına çıkardı. Ülke genelinde% 10 barajını aşamadığı için milletvekili çıkaramadı. Mart 1989’da yapılan Belediye Başkanlığı (Yerel İdâre) Genel Seçimlerinde Türkiye genelinde toplam oy oranını % 9.8’e çıkardı. Kahramanmaraş, Sivas, Şanlıurfa, Van ve Konya illerinin belediye başkanlıklarını kazandı. 20 Ekim 1991 Milletvekili Erken Genel Seçimine Refah Partisi, Milliyetçi ÇalışmaPartisi, Islahatçı Demokrasi Partisi üçlü ittifak olarak katıldılar. Anayasaya göre iki ve daha fazla partinin birleşerek seçime katılmalarının yasak olması sebebiyle bu üç partinin ittifakları kâğıt üzerinde resmî bir belgeye dayanmamaktadır. Bunun için IDP ve MÇP partilerinin milletvekili adayları seçime katıldıkları bölgelerden bağımsız aday olarak katılmışlar, fakat her üç parti de birbirinin adaylarına oy vermişlerdir.

20 Ekim 1991 Erken Genel Seçimlerine bu şekilde katılan Refah Partisi (RP), Türkiye genelinde kullanılan seçmen oylarının % 16.90’ını alarakTBMM’ye 62 milletvekiliyle girdi. TBMM’de grup kuran dört partiden birisi oldu. Daha sonra Milliyetçi Çalışma Partisine ve Islahatçı Demokrasi Partisine mensup milletvekilleri ayrıldılar. Kapatılan partilerin açılmasına izin verilmesi üzerine açılan MSP Refah Partisine katıldı.

Partinin programları arasında; Türkiye’de mânevî kalkınmayı sağlamak, âdil düzeni kurmak, ağır sanâyiyi gerçekleştirmek, İslâm ülkeleriyle olan ilişkileri arttırmak, fâizi kaldırmak, Türkiye’nin AT’a girmesinin faydasız olduğu gibi, temel görüşleri vardır.

Sonraki
Sonraki Konu:
Kolit

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: