Hollandalı ressam. Hollanda’nın Leiden şehrinde 15 Temmuz 1606 günü dünyâya gelmiş ve 4 Ekim 1669’da Amsterdam’da ölmüştür. Orta tabakanın altında bir âilenin çocuğudur. Tablolarında fırça çalışmaları ifâde niteliği yüksek özellik taşır. Birçok yazarın sayfalar dolusu anlatmak durumunda olduğu konuları Rembrandt, fırçası ile ifâde etmiştir.
Rembrandt Lâtin Okulunu bitirdikten sonra, Leiden Üniversitesine yazıldı. Resim yapmaya karşı aşırı istek ve kâbiliyeti vardı. Babası fakir olduğu için, Rembrandt’ı Amsterdam’a zengin âilelerin yanına gönderdi. Orada İtalyan resim sanatı etkisiyle yetişen Pieter Lastman’ın yanında altı ay kaldı. 1625 senesinde Leiden’e dönerek tek başına çalışmaya başladı. Babasının ölümünden sonra Amsterdam’a yerleşti.
Rembrandt, Amsterdam’da zengin bir tüccarın himâyesinde bulunuyordu. Burada ilk meşhur tablosu olan “Doktor Tulp’un Anatomi Dersi”ni yaptı. Yanında kaldığı tüccarın yeğeni olan Saskia ile evlendi. Bu arada vâlinin himâyesinde oldukça zengin olmuştu. Üç çocuğu, annesi ve karısı ölünce tek oğlu Titus ile yalnız kaldı. Borsa oyunlarına, kumara daldı. Karısı Saskia’nın ölümü sırasında bitirdiği “Gece Devriyesi” tablosu beğenilmedi. Tablodaki portrelerde hareketsiz ciddî duran kompozisyonlar yerine, yaşanmış, hareketli gerçekleri ortaya koyan sahnelerin yer alması, herkesi şaşkına çevirmişti. Rembrandt işsiz ve parasız kalınca, para kazanmak için çeşitli çârelere başvurmasına rağmen durumunu düzeltemedi. Bununla berâber, yoksul bir hayât sürdürürken en çarpıcı tablolarını ortaya çıkarıyordu. Tablolarında o gün için hiç tasvip görmeyen ihtiyarlar, fakir insanlar, komedi sanatçıları, zenciler yer alıyordu. Halbuki kendilerini elit tabaka olarak kabul eden zümreler, tablolarda devrin büyük kişilerini görmek istiyorlardı. Rembrandt’ın tabloları onun fakir, mütevâzi evinde sonradan değer kazanmıştır. ABD New York Sanat Müzesinde bulunan “Homer’in Büstü”ne Rembrandt’ın ölümünden 300 sene sonra, 1961 senesinde 2.300.000 dolar değer biçilmiştir. Bu değer dünyâda henüz hiçbir tabloya verilmemiştir.
Rembrandt, küçük yaşlarda sıkı bir Protestan eğitimiyle yoğrulduğu için, her İncilde değişik anlatılan hâdiseleri seçerek tablolar hâline getirmiştir. Bu konuda yüz elliyi aşkın tablosu vardır. “İbrâhim’in Kurbanı”, “Haçın İndirilişi” bu tablolar içindedir. Rembrandt’ın diğer meşhur tabloları Batşeba Yıkanırken, Altın Miğferli Adam, Nişanlı Yahûdî Kız, Kumaş Loncaları, İlerlemiş Yaşta Sanatçı vb.dir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.