1991 yılında DEP milletvekili olarak Parlamento'ya giren Remzi Kartal, tutuklanmamak için 1994 yılında yurtdışına kaçtı. Yurtdışındakı diğer DEP'lilerle "DEP ile Dayanışma Bürosu"nu kuran Kartal, 1995 yılında Sürgünde Kürdistan Parlamentosu'nun (PKDW) kuruluş çalışmalarında yeraldı. PKDW'nin Yürütme Kurulu'nda yeralan Kartal, 1999 yılında parlamentonun kendisini feshi ardından Kürdistan Ulusal Kongresi'nin (KNK) kuruluş çalışmalarında yeraldı. KNK Yürütme Konseyi'nde görev yapan Kartal, KONGRA-GEL Başkan yardımcıları arasında yerini alıyor.
GÜNDEM
Remzi Kartal gözaltına alındı
MHA/NÜRNBERG
KONGRA-GEL Başkan yardımcı Remzi Kartal Almanya'nın Nürnberg kentinde gözaltına alındı. Kartal'ın Türkiye'nin iade talebi üzerine gözaltına alındığı belirtildi. KONGRA-GEL Başkanı Zübeyir Aydar, Almanya'yı antikürt ittifakına ortak olmamaya ve Kartal'ı serbest bırakmaya çağırdı.
MHA'ya konuşan Aydar, "Remzi Kartal'a yönelik saldırı, Kürdistan özgürlük hareketine yönelik geliştirilmek istenen bir komplodur. Türk devleti menşelidir, AB ülkeleri özellikle Almanya buna alet olmamalıdır" diye konuştu.
Kartal, kültürel bir etkinliğe katılmak üzere geldiği Nürnberg'de gözaltına alındı. Dün yerel mahkeme nöbetçi hakimin karşısına çıkartılan Kartal'ın gözaltı süresinin uzatılmasına karar verildi. KONGRA-GEL Başkan yardımcısının bugün ya da yarın tekrar hakim karşısına çıkması bekleniyor.
Belçika'nın başkenti Brüksel'de yaşayan Kartal'ın, Nürnberg tren istasyonunda önceki gün polisler tarafından gözaltına alındığı öğrenildi. Kartal'ın bu kente geleceğine dair Stuttgart polisinin Nürnberg polisini 20 Ocak'ta bilgilendirdiği ve gözaltına alınmasını istediği de öğrenildi. Edinilen bilgiye göre Kartal Türkiye'nin istemi üzerine Kırmızı Bülten'le aranıyordu.
KONGRA-GEL Başkan yardımcısı olduğu gerekçesiyle Türkiye'ye iadesi talep edilen Kartal, aynı zamanda İstanbul'da gerçekleştirilen bir bombalı eylemin emrini vermekle de suçlanıyor. "Bunlar gülünç iddialardır" diyen KONGRA-GEL Başkanı Zübeyir Aydar, "Ne Remzi Kartal ne de KONGRA-GEL yönetiminin Türk devletinin söylediği bu iddialarla ilgisi yoktur. Kendilerine göre ifadeler düzenleyip insanları mahkum etmeye çalışıyorlar" dedi.
'Anti-Kürt ittifaka alet olmayın'
Türkiye'nin anti-Kürt ittifaklar kurma çabası içinde olduğunu belirten Aydar, "Biz sorunun diyalog yoluyla çözümünü, Avrupa Birliği sürecinde çözüm için diyalog yollarının açılmasını beklerken, Türkiye farklı güçlerle ittifaklar yaparak, Kürdistan Özgürlük Hareketini tasfiye etmeye çalışıyor" diye konuştu.
Aydar şöyle konuştu: "Türkiye bir taraftan bölgede İran ve Suriye ile ittifak kurarken, bir taraftan da Amerika ve Irak'la ortak toplantılar yapıyor. Avrupa'da ise yanlış belgelerlerle Kürt siyasetçileri haksız suçlamalarla karşı karşıya bırakıyor. Bunlar kabul edilecek tutumlar değildir. Tüm ilgili tarafları uyarıyoruz, bu konuda haklıyız, haklı olduğumuz yolda da sonuna kadar yürüyeceğiz."
'Haksız gözaltı sona ermeli'
Remzi Kartal'ın tüm siyasi hayatı boyunca meşru zeminde politika yaptığını belirten Aydar, "O bir Kürt politikacısıdır, Kürt halkının seçtiği bir milletvekilidir" diyerek, derhal serbest bırakılmasını istedi. Aydar, "Almanya'nın bu tutumunu anlamak mümkün değil, ne yapmak isteniyor, ne tür mesajlar verilmek isteniyor. Temennimiz bir an önce Kartal'ın serbest bırakılmasıdır" diye konuştu.
"Olayın yakın takipçisi olacağız" diyen Aydar, "Bir an önce haksız gözaltının sona erdirilmeli. Halkımızı da bu konuda gerekli duyarlılığı göstermeye çağırıyoruz" dedi.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.