Bir motordan hareket yönünün tersi yönde hızla sıcak gaz püskürterek elde edilen tepki sayesinde hareket eden araç. Güdümlü füzeler, uzay aracı fırlatma araçları ve havai fişekler çeşitli roket türleridir.
Roketlerin en ilkel biçimi olan havai fişekler çok eski çağlarda Çinliler tarafından biliniyor, ulusal bayram ve dini törenlerde bir eğlence aracı olarak kullanılıyordu. Çin tarihinden edinilen bilgilere göre, 1232 yılında Moğollarla yapılan savaşlarda bunların bir silâh olarak yer aldığı, Moğolların da savaşlarda ilkel roket denilebilecek bazı silâhlar kullandıkları anlaşılıyor.
Daha sonraki yıllarda ateşli silâhların gelişmesine karşın, 19. yüzyıl'ın başlarına kadar roketlerle ilgili çalışmalar yalnızca birkaç amatörün merakından öteye gitmedi. Bir İngiliz subayı olan William Congreve roketi askeri alana sokan ilk buluşu yaptı ve roketin ucuna savaş başlığı yerleştirdi. Kullanılan bu roketin arkasındaki bir sopa dümen görevini görüyordu; ama ağır olduğundan fazla uzağa gidemiyordu.Bu roketler 1825 yılına kadar savaşlarda kullanıldı. 1846 yılında William Hale adlı bir Amerikalı bilim adamı, roketlere kuyruk takmayı deneyerek, bu sopa biçimindeki yön çubuğunu kaldırmayı başardı. 20. yüzyıl'ın başlarında makineleşme hareketi birçok araştırmacıyı roketlere yönlendirdi. 1903 yılında Rus bilim adamı Konstantin Çalkovski zamanımızın modern roketlerinin öncüsü olarak bilinen ilk kuramlarını ortaya attı; ancak dikkate alınmadı. Gerçekte Çalkovski ileri bir buluş yapmış, roketlerde yakıt olarak kullanılan barutu kaldırmış, yerine sıvı oksijen ve sıvı hidrojeni önermişti. İlk uygulamalı deneyleri de Alman bilim adamı Herrman Oberth yaptı, sonuçlarını yayımladı ve günümüz roket teknolojisinin temellerini attı.
Roket motorlarında genellikle katı ya da sıvı yakıt kullanılır. Roketlerin en yalın ve en eski biçimi, barutlu tipte olanlarıdır. Yakıtın yanmasıyla oluşan sıcak gazlar, motorun arka kısmından büyük bir hızla dışarı püskürtülür. Böylece roketin ileri doğru hareket etmesi sağlanır. Çağdaş roketler, yerden kumandayla yönetilebilmektedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.