Roni Alasor - Bilgiler
08/12/2009 20:18
Gazeteci-Yazar. Kürd kökenli Norveç vatandaşı. 1963 yılında Hınıs`a bağlı (sonradan Karaçoban ilçesi adını alan) Gövendik köyünde dünyaya geldi. 1970`li yılların sonunda genç yaşlarda demokratik sol yelpazede yer aldı. 12 Eylül askeri darbesinden sonra yurtdışına çıkmak zorunda kaldı. Gazeteciliğe 1988`de Norveç'te başladı. Norveç`in sosyal demokrat gazetelerinde Hamar Arbeiderblad, liberal Hamar Dagblad, İsveç Stockholm`de çıkan Kürdistan Press, İstanbul ve Avrupa’da yayınlanan Özgür Gündem, Özgür Ülke, Demokrasi ve Özgür Politika gibi birçok gazetede serbest gazeteci olarak siyaset-diplomasi ve seyahat ağırlıklı yazılar yazdı. 1996`da ilk kurulan Kürdistan Gazeteciler Birliği (YRK) Uluslararası Sekreterliğini yaptı. 1974 Kıbrıs Harekatına katılan Türk subay ve erbaşlarının anılarını Şifreli Mesaj : Trene Bindir adlı kitapta toplayarak savaşın geride bıraktığı kayıp ve acıların dramına dikkat çekti. Norveç Gazeteciler Birliği ve Uluslararası Gazeteciler Federasyonu üyesi olan Alasor, 2000-2004 yılları arasında 7 kez seyahat ettiği Hind-i Çin cografyasindaki gözlem ve gezi notlarını Gizemli Güneydoğu Asya ve Efsanefi Gerilla Komutanı Giap’ın Karargahında Yeşil Çayli Sohbet adlı kitapta topladı..

ESERLERİ :

Gizemli Güneydoğu Asya

ve Efsanefi Gerilla Komutanı Giap’ın Karargahında Yeşil Çayli Sohbet (Kitap)

Birinci baskı : Eylül 2004 / Ararat News and Publishing / Norway

İkinci baskı Ceylan Yayınları İstanbul / Ağustos 2005

Şifreli Mesaj - Tirene Bindir (Kitap)

Mehmetler ilk kez 1974 Kıbrıs Barış Harekatını anlatıyor

Birinci baski Ekim 1999 / Befin Verlag yayınları, Köln Almanya

ronialasor@hotmail.com

GİZEMLİ GÜNEYDOĞU ASYA

İkinci Baskı / Istanbul

Ceylan Yayınları

Agustos 2005

CEYLAN YAYINLARINDA BİR SOLUKTA, NEFES NEFESE OKUYACAĞINIZ BİR KİTAP

Gizemli Güneydoğu Asya" adıyla Eylül 2004'te Almanya'da yayımlanan kitap, güncelleştirilmiş ve gözden geçirilmiş baskısıyla Türkiye'de ilk kez kitapseverlerle buluşuyor.Bu kitapta, kitapseverlerin sınırlı bilgiye sahip olduğu "gizemli" topraklarda yaşayan halkların, tarihi, siyasi, ekonomik, sosyal gerçeklikleri, kültürel zenginlikleri, yöresel desenlere bezenmiş halklar mozaiği ve kardeşliği, emperyalist sömürgeci işgal ve isyanlar, işbirlikçi ihanet ve kahramanlıklar, düşürülme ve düşkünleşme, doğal güzellikler akıcı bir dil, duru bir üslup ve çarpıcı örneklerle anlatılıyor. Özgür Politika ve Norveç gazetelerinde yayımlanan gezi anlatılarından hareketle "Kürt Marko Polosu" olarak da tanınan Alasor, gidip gezdiği ülkelerde gördükleri ve tanık olduklarıyla Kürdistan gerçekliği arasında da yer yer hüzne bezenmiş kıyaslamalar yapıyor, bağlantılar kurup çıkarsamalarda bulunuyor. Doğallıkla Alasor'un gözlemlerinin yurtsever bir Kürt aydın kimliği ve bakış açısıyla koşullanmış, çerçevelenmiş olduğunu da belirtmek gerekir.

Yazarın en genelde ezilenlerden yana duruşu, siyasal duyarlılığı, her ne kadar Norveç'te yaşasa da doğup büyüdüğü Kürdistan coğrafyasının bir evladı, bir aydını olması, "Seyahatname"sini anlamlı bir düzleme oturtmuş, içerik kazandırmış. Alasor'un 21 ışınlı Kürt güneşiyle selamladığı Vietnam'ın yaşayan ulusal kahramanı General Giap'la, karargahında yaptığı söyleşi, Giap'ın, o günü yeniden yaşıyormuş gibi anlattığı Dien Bien Phu zaferi... Vücudundaki bomba ve mermilerin bıraktığı izleri gururla taşıyan 74 yaşındaki kadın gerilla Dô Thi Tân'ın öyküsü... Vietnam devriminin önderi Ho Chi Minh'le ilgili anılar... Kamboçya'da Pol Pot rejiminin yaptığı katliamlar... ABD askerlerinin Tayland'da miras bıraktığı binlerce "babasız"çocuğun dramı...

Singapur adasında yan yana, kardeşçe yaşayan halklar gerçeği... 1965'te Endonezya'da başta Komünist Partisi üye ve sempatizanları olmak üzere yüz binlerce insanın katledilmesi gibi olguların, zihninizin derinliklerinde iz bırakmaması olası değil...

Gizemli Güneydoğu Asya kitabı, dünya devriminin bir bileşeni olarak Hindi Çin halklarını tanıma, tarihsel ve güncel siyasal gerçekliği algılama, bilgi birikimi ve kültürel hazinemizi zenginleştirme bakımından da okunması gereken bir kitap.

Necati Abay/Ceylan Yayınları Editörü

www.ceylanyayınları.com

Önceki
Önceki Konu:
Süheyl Batum
Sonraki
Sonraki Konu:
Aynişah Sultan

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu