Rontgen, Wılhelm Conrad - Bilgiler
08/12/2009 20:17
(1845 Lennep, Almanya – 1923 Münih, Almanya) Alman fizikçi. X ışınlarını buldu. Modern fizik çağını başlatan ve tıpta yeni bir dönemin başlamasını sağlayan bu buluşu ile 1901 yılında ilk Nobel Fizik ödülünü aldı. Bu nedenle, X ışınlarına Roentgen (Röntgen) ışınları da denir.

Röntgen, 1845 yılında Almanya'nın Lennep kentinde doğdu. 3 yaşındayken göç ettikleri Hollânda'da öğrenim gördükten sonra, Polytechnic Enstitüsünde makine mühendisliği okumak için, 1865'te Zürih'e gitti. Buradan mezun olup, 1870'te doktorasını aldıktan sonra tekrar Almanya'ya döndü. Önce Würzburg sonra Strasbourg'da çalıştı.

Evinin bir odasını lâboratuvar olarak kullanan Röntgen, her yanı siyah kartonla kaplı Crookes tüpüyle çalışırken ekranda gördüğü garip bir ışıltıyı fark eder. Bu ışıltının tüpten ekrana doğru düzgün bir yol izleyen fakat görünmeyen bir ışınımın neden olduğu sonucuna varır. Bu ışınımın delip geçmediği madde yok gibidir. Röntgen, yapısını tam olarak açıklayamadığı bu ışınımlara, bilinmeyen anlamında "X" sembolünü kullanarak "X-ışınları" adını verir.

Röntgen, 28 Aralık 1895'te Würzburg Fizksel Tıp Topluluğuna, bu çalışmalarını aktardığı "Yeni Bir Tür Işık Üzerine" başlıklı bildirisini sunar. Röntgen, Topluluğun bildirileri arasında yayımlanan bu makaleyi 1896 yılında meslektaşları için yeniden yayımlar ve bu makale 23 Ocakta İngiliz "Nature", 14 Şubatta Amerikan "Science" ve 8 Şubatta da Fransız "L'Eclairage Electrique" dergilerinde yer alır. Ardından, meslektaşlarınca bu ışınların adının "Röntgen Işınları" olarak değiştirilmesi önerilir ve kabul edilir.

Röntgen'in uluslar arası bir üne kavuşması da bundan sonra gerçekleşir. Kendisine yaklaşık 80 bilimsel ödül ve çok sayıda bilimsel topluluk üyeliği verilir. Adı, aralarında Würzburg'un da bulunduğu pek çok kentin caddelerini ya da sokaklarını süsler. Tüm bu ödüllerin yanında, 10 Aralık 1901'de Nobel Fizik Ödülü'nü de alır. Bu ödülün en önemli yanı da, tarihte verilen ilk Nobel Fizik Ödülü olmasıdır.

Çeşitli üniversitelerde fizik profesörlüğü yapan Röntgen, esneklik, sıvılarda kılcal etki, gazların özgül ısısı, kristallerin ısı iletimi gibi birçok konuda da araştırmalar yapmıştır.

Önceki
Önceki Konu:
Romatizma

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu