Sabarlar - Bilgiler
22/03/2014 5:00
beş ve altıncı yüzyıllarda Batı Sibirya ile Kafkasların kuzeyinde mühim rol oynayan bir Türk boyu. Asıl yurtları, muhtemelen Tanrı Dağlarının batısı ile İli Nehri arasıdır.

Önceleri Büyük Hun İmparatorluğuna bağlıydılar. 461-465 yılları arasındaki büyük kımıldama ve geniş ölçüdeki göç hâdiseleri münâsebetiyle batıya yönelerek Tobol ve İşim nehirleri arasına yerleştiler. Hunlardan etkilenen Sabar kültürünün, bölgenin yerlilerine yüzyıllarca devâm eden derin tesirleri oldu. Tobolsk civârlarında Obi, Tura ve İrtiş ırmakları boylarında Saber, Soper, Savrî, Sabrei, Sıbır gibi yer ve kale; Ay-Sabar, Kün-Sabar gibi Sabarlara âit şahıs adları yaygındır. Bölge halkının masal ve kahramanlık hikâyelerinde de yer alırlar.

503 yılında Ural Dağlarını aştılar. Doğu Avrupa’ya girerek, Bulgar gruplarını kendi federasyonlarına aldılar. 515’te İtil-Don nehirleri arasında Sâsânîlerle anlaşıp, Bizans’a karşı savaştılar.

516’da Doğu Anadolu’dan girip, Kayseri, Ankara, Konya civârlarına kadar ilerlediler. Bu akınlarda Bizanslılar, Sabarların üstün muhârebe gücü, harp ve malzeme tekniğine hayran kaldılar. Anadolu harekâtında Sabarları, hükümdârları Balak idâre etti. Balak’tan sonra yerine dul hâtunu Bogarık geçti. Bogarık, yüz bin kişilik Sabar ordusuna kumanda ediyordu. Sabar Devletini başarıyla idâre eden Balak’ın dul eşi, kumandanlığı, idâreciliği ve güzelliğiyle meşhurdu. Bizans İmparatoru Birinci Justinianos (532-565), Bogarık ile mücâdele edemeyeceğini anlayınca, hediyeler karşılığı 528’de anlaştı. Bizanslılar, Sâsânîlerle mücâdelede Sabarlar ile anlaşma yolunu tercih ettiler.

Sabarlar, Altıncı yüzyılın ortalarından îtibâren Sâsânîlerin taarruzları netîcesinde zayıfladılar. 557’de Avarlardan da ağır bir darbe yediler. Sabar ülkesi 568’de Göktürk hâkimiyet sâhasına girdi.Sabarların kuzey Kafkasya’daki hâkimiyetleri de Bizanslılar tarafından yıkıldıktan sonra, bir kısmı Kür Nehri boyuna yerleştirildi. Yedinci yüzyılın ortalarına kadar dağınık hâlde yaşadılar. Daha sonra bölgede büyük bir devlet kuran Hazarların asıl topluluklarını meydana getirdiler.

Önceki
Önceki Konu:
Çıkrık
Sonraki
Sonraki Konu:
Hava Sahası

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu